Pek?ndi?kr?mes torta

2023-06-12

sponsored links

...Isten ?ltessen, Kutyaf?l!

 


 
A Kutyinyeknek ma van a sz?linapja. :) Erre a jeles alkalomra ? mindig di?tort?t k?r ? az a kedvence. Az anyuk?j?t?l ?tvett recept szerint szoktam k?sz?teni, b?r az ar?nyokat az ?vek alatt picit m?dos?tottam. Most viszont eg?szen m?sfajta di?tort?val akartam ?t meglepni, mert egyr?szt nem ?rt n?ha ?j?tani, m?sr?szt az a fajta pisk?ta ?s kr?m, amit mostan?ban haszn?lok, nagyon bev?lt. Nem v?letlen, hogy ?jabban minden tort?m ?gy k?sz?l. :D Rem?ltem, hogy ?kutyas?ga nem tartja majd szents?gt?r?snek, hogy elt?rtem a kedvenc receptj?t?l. Bevallom, 2 ?ve is gal?d voltam, akkor is m?sfajt?t kapott: lisztmentes rumos di?tort?t. :D
Az ?j?t?s tov?bbi magyar?zata az, hogy az any?somt?l meg?r?k?lt klasszik di?torta n?lam bizonyos em?szt?rendszeri probl?m?kat okoz. De ezt itt most nem r?szletezn?m. :D Egy?bk?nt im?dom azt a tort?t, nincs vele semmi baj! ;)
L?nyeg a l?nyeg, ennek az ?jragondolt v?ltozatnak teljesen m?s a kr?mje ? igaz?n k?nnyed ?s habos, a pisk?ta pedig nem csak k?nny?, de gy?ny?r?en szeletelhet? is. Az ?nnepelt odavolt ?rte, m?rpedig ezen t?rekv?s ment?n k?sz?lt neki a meglepi, ?s ezek szerint telital?latnak bizonyult. ?gyhogy madarat lehetett volna fogatni velem, amikor a torta f?l?tt megsz?letett az ?t?let. Tal?n kiss? szer?nytelennek t?nik, de nekem ez egy hangy?nyival jobban ?zlik, mint a j?l megszokott verzi?. Ezt a habos-babos d?sz?t?st pedig a kr?m ?llaga ihlette.
?m egy kis mal?r az?rt befigyelt: a t?szt?hoz haszn?lt, any?som ty?kjai ?ltal tojt toj?sok egyik?nek fel?t?sekor katicabog?r feromonj?nak szaga csapta meg az orromat. H?t ilyet m?g nem pip?ltam a h?zi toj?s kapcs?n! Gondolom, mindenkinek megvan, milyen szagr?l besz?lek. A konyh?ban azonban sehol sem l?ttam katic?t, sz?val egy?rtelm?en a toj?snak volt ilyen buk?ja, ami bizony a kis?lt pisk?t?b?l sem t?nt el. K?nytelen voltam m?sikat s?tni, de azt m?r bolti, szagmentes toj?sb?l. Viszont a pisk?ta ?gy sajnos nem lett olyan sz?p, ?l?nks?rga sz?n?, ami ugyeb?r a h?zt?ji toj?sokra jellemz?. Sebaj, fontosabb volt, hogy buk?mentes legyen! Az tuti, hogy ez a torta dupl?n eml?kezetes lesz! :D

 


Hozz?val?k 20 cm-es tortaform?hoz:

a pisk?t?hoz:
4 toj?s
17 dkg porcukor
80 ml tej
80 ml napraforg?olaj
20 dkg finomliszt
7 dkg dar?lt pek?ndi?
1 cs. s?t?por
1 kezeletlen citrom reszelt h?ja
vaj ?s liszt a s?t?form?hoz

a di?kr?mhez:
80 g ?tkez?si kukoricakem?ny?t?
6 dl tej
20 dkg vaj
16 dkg porcukor
2 cs. Bourbon van?li?s cukor, dar?lva
10 dkg pir?tott, dar?lt pek?ndi?
1 kezeletlen citrom reszelt h?ja

a d?sz?t?shez:
pek?ndi?b?l

elk?sz?t?s:
  1. A pisk?t?hoz el?bb a toj?sfeh?rj?t kem?ny habb? verj?k, majd a s?rg?j?t a porcukorral feh?red?sig habos?tjuk.
  2. A cukros toj?ss?rg?hoz keverj?k a tejet, az olajat ?s a dar?lt di?val, s?t?porral, citromh?jjal vegy?tett lisztet. Fellaz?tjuk egy kev?s feh?rjehabbal, v?g?l ?vatosan hozz?forgatjuk a t?bbi habot.
  3. A t?sztamassz?t a kivajazott, liszttel behintett tortaform?ba sim?tjuk, ?s el?meleg?tett s?t?ben megs?tj?k. A pisk?t?t m?g forr?n kivessz?k a form?b?l, ?s tortar?csra t?ve hagyjuk kih?lni.
  4. A kr?mhez a pek?ndi?t zsirad?kmentes serpeny?ben megpir?tjuk, ?s miut?n kih?lt, ledar?ljuk.
  5. A kem?ny?t?t a porcukor fel?vel l?basba sz?rjuk, csom?mentesre keverj?k egy kev?s tejjel, majd a t?bbi tejet is hozz??ntj?k. K?zepes l?ngon pudingot f?z?nk bel?le. Folpackkal letakarva hagyjuk kih?lni, majd alaposan ?tkeverj?k.
  6. A puha vajat a t?bbi porcukorral ?s a van?li?s porcukorral habosra kavarjuk, beledolgozzuk a pir?tott dar?lt di?t, a reszelt citromh?jat, a tejpudingot, ?s magas fokozaton 1 percig keverj?k. H?t?be tessz?k dermedni.
  7. A pisk?ta tetej?t egyenesre v?gjuk, majd 3 lapra szelj?k. A di?kr?met ?gy osztjuk el n?gyfel?, hogy a 4. adag legyen a legt?bb (teh?t a 3 egyforma adag kb. 25-25-25, a 4. pedig kb. 37 dkg legyen).
  8. A lapokat bet?ltj?k 2 adag kr?mmel, a 3.-at pedig elosztjuk a torta tetej?n ?s az oldal?n. A 4. (nagy) adag kr?met d?sz?t?cs?vel ell?tott habzs?kba t?ltj?k ?s kidekor?ljuk vele a torta tetej?t. Felezett ?s/vagy pir?tott, durv?ra v?gott pek?ndi?val d?sz?tj?k.
s?t?si h?fok: 175?C
s?t?si m?d: alul-fel?l s?t?s
s?t?si id?: kb. 50 perc

Megjegyz?s:

A receptben megadott kr?mmennyis?g el?g sok, ami n?lunk az?rt fontos, mert a Kutyaf?l miatt mindig kell, hogy maradjon ki bel?le egy kis elnyalogatni val? mennyis?g. :D
Aki viszont nem akarja ilyen gazdagon kid?sz?teni a tetej?t, ill. nem szeretn?, hogy m?g ezen fel?l is kimaradjon egy kev?s kr?m (n?lam a r?zs?s d?sz?t?s ut?n maradt m?g b? 10 dkg-nyi), az k?sz?tse kevesebb (60 g) kem?ny?t?b?l, ar?nyosan cs?kkentve hozz? a kr?m t?bbi hozz?val?inak mennyis?g?t. Mondjuk ?n semmik?pp sem cs?kkenten?k semmit. :D

 




 


Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2023/06/pekan...

sponsored links

Keres?s