Pecsenye és Vas avagy Szóba került

2017-11-23

sponsored links

A napokban valahol, szóba került a Vasi pecsenye...
No, több se kellet nekem..., igaz tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettõl még nem lett "rosszabb" és talán kicsit könnyebben, gyorsabban is készült el.
Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával és ha már vasi, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésû uborkasalátát dobtam össze.
JA! ...és mivel a szalonna még semmit nem rontott el, egy egész keveset pirítottam hozzá ?
















VASI PECSENYE, 
  HAGYMÁS-MAGOS BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg hosszúkaraj v. tarja 
4 dl tej
4 ger. fokhagyma
10 dkg liszt
2 csapott ek. fûszerpaprika
bors, só
80 dkg burgonya
2 fej vöröshagyma
2-3 ek. tökmag

A salátához, mérés nélkül:
kigyóuborka
citromlé
tejföl
kapor
kömény
bors,só
A tejet zúzott fokhagymával és borssal elkeverjük.
A hosszúkarajt felszeleteljük, finoman megklopfoljuk, majd legalább egy éjszakán át a fokhagymás tejben pácoljuk.
A lisztet elkavarjuk a fûszerpaprikával.
A hússzeleteket kivesszük a tejbõl és egy szûrõben alaposan lecsepegtetjük, ha kell átforgatjuk, de semmiképp se "törölgessük", ne itassuk le róla a pácot!!!
Egy serpenyõben, olajat hevítünk.
A hússzeletek, megsózzuk, aztán a paprikás-lisztbe forgatjuk, és a felhevült olajban szépen mindkét oldalukról megsütjük.
Csak 1 jó tanács: A hússzeleteket, jól nyomkodjuk bele a lisztbe, és mindig frissen! lisztezzük, tehát NE dolgozzunk elõre; hanem egybõl tegyük bele a jó meleg zsiradékba.
A zsiradék mennyisége, annyi legyen hogy épp csak egy picit "lógjon ki a szeletek teteje" , de a túl sok sem jó! A legyen jó meleg, nem túl forró! a zsiradék amikor beletesszük a húsokat (kellemesen sissiteregjen ?); és eleinte ne nyúljunk hozzá, ne piszkáljuk, ne igazgassuk, hagyjuk, hogy a paprikás-liszt"panír" megsüljön, megkössön rajt. 
A burgonyát héjában megfõzzük, megpucoljuk, cikkekre vágjuk.
Forró zsiradékban elkezdjük pirítani a burgonyacikkeket, aztán félkarikákra vágott hagymát szórunk közé, majd 2-3 evõkanál tökmagot, és megsózzuk.
Az uborkát legyaluljuk picit megsózzuk, megcsepegtetjük citromlével, pár perc után kicsit kinyomkodjuk, és befûszerezzük, majd a tejföllel összekeverjük.
Ennél a salátánál, nem írtam különösebb menyiséget; mindenki készítse saját ízlésének megfelelõen, az adott fûszerekkel, sõt aki "megriad tõle", akár még a citromlét is kihagyhatja.
Egyébként meg, jó étvágyat?








Folytats a blogon ... orultenjoetelek.blogspot.com/2017/11/...

sponsored links

Keres?s