Pecs?tel?s keksz pecs?tel?s n?lk?l R?ka b?cs?estj?n
sponsored links
A pecs?tel?s keksz receptj?t R?k?t?l kaptam, aki egy blogb?l m?solta ki mag?nak (nem tudjuk melyikb?l), ahol azt ?rt?k, hogy ez egy formatart? sugar cookie Nigella Lawson: How to be a Domestic Goodess c. k?nyv?b?l. Megvan a csal?dfa, most j?het az ?n sztorim.
Tavaly kaptam tes?mt?l 3D-s s?tikisz?r?kat, amik a dobozon l?v? k?peken l?tottakkal ellent?tben egy?ltal?n nem akartak meg?llni a saj?t l?bukon (itt megtekinthet?k, ahogy n?h?ny m?giscsak ?ll valamilyen var?zslat folyt?n). R?k?val szerintem akkor is s?t?gett?nk valamit, amikor ezen nyafogtam, ?s mondta hogy neki van egy tuti formatart? t?sztareceptje, pr?b?ljuk meg azzal is. Ezt a t?szt?t szokta haszn?lni pecs?tel?sre, de m?g bet?ket is szokott valahogy nyomd?zni r?. Sajnos ezt nem tudtam kipr?b?lni, mert elfelejtette hozni a felszerel?st. Ugyanis ?r?letes utaz?si l?zban ?gett, mert Amerik?ba k?sz?lt 3 h?napra, ?s pont ma indul a g?pe Ferihegyr?l hajnali 7.30-kor.
K?zeledik a Kar?csony, ?s R?ka nem lesz itthon, pedig annyi terv?nk volt. Az indul?s id?pontja bizonytalan volt, ?s amikor kider?lt, hogy mehet, illetve mennie kell, akkor meg m?sf?l h?t volt a b?cs?z?sokra (Ulickaja novell?i ?s reg?nyei jutnak eszembe err?l). ?gy azt?n kicsit el?rehoztuk a Kar?csonyt, s?t?get?ssel, iszogat?ssal, kar?csonyi kell?kekkel m?lt vas?rnap.
Teh?t pecs?tel?s csak j?v?re lesz, mert most nem jutottak el hozz?m az eszk?z?k, ?gyhogy most csak azt pr?b?ltuk ki, hogy a 3D-s form?im meg?llnak-e ezzel a t?szt?val a l?bukon. H?t nem. (Ugyanitt elad? alig haszn?lt 3D-s kar?csonyi s?tikisz?r? 800 Ft-?rt!) S?t?tt?nk m?g egy adag linzert is (a recept marcip?nos isler ?ln?ven fut a blogban), hogy R?k?nak az indul?sig legyen mib?l er?t gy?jteni.
Hozz?val?k:
- 17 dkg puha vaj
- 22 dkg cukor
- 2 nagy toj?s
- 1 zacsk? bourbon van?lia
- 40 dkg liszt
- ? te?skan?l s?t?por (ne sokat, mert t?lkel)
- ? te?skan?l s?
A recept azt ?rja, hogy 40-60 darab j?n ki ennyi t?szt?b?l, vastags?gt?l f?gg?en. A v?kony keksz ropog?sabb, a vastag oml?s. (Mi vastagra s?t?tt?k. De volt, amelyiket v?konyra. Nem volt szab?ly ?szok?s szerint. R?k?val sosincs szab?ly.) Az eredeti recept azt javasolta, hogy aki pecs?tel, az nagyon v?konyra ny?jtsa, 2 millim?teresre, mert a belenyomd?zott bet?ket kir?gja mag?b?l ha vastagabb a t?szta.
Az ?ssze?ll?t?s: A puha vajat robotg?ppel habosra kevertem a cukorral, hozz?adtam a toj?sokat ?s a van?li?s cukrot. K?zben a lisztet kim?rtem ?s ?sszekevertem a s?t?porral ?s a s?val. Ezt hozz?adtam a vajas massz?hoz. Ha nagyon ragad, lehet adni hozz? m?g plusz lisztet, ?n adtam m?g 2 csapott ev?kan?llal (egy?bk?nt a blogger is, akit?l R?ka m?solta). Ne legyen t?l kem?ny, puh?nak kell lennie, csak ne ragadjon t?lzottan.
Elfeleztem a t?szt?t, k?t korongot alak?tottam ki bel?le, ?s zacsk?ba t?ve 2 ?r?ra betettem a h?t?be (az ?j h?t?be). Folpackba is lehet tenni, ?gy k?nnyebb lap?tani a korongot, de azt azt?n ki kell dobni, a zacsk?t meg lehet szem?tnek is haszn?lni. Ennyit el?k?sz?ltem, mire j?tt R?ka, hogy egy?tt s?ss?k ki. Sajnos t?bb ideje nem volt.
Lisztezett deszk?n (n?lam konyhapulton), a tetej?t is lisztezve kiny?jtottuk, kiszaggattuk, s?t?pap?ros tepsire ?temelt?k (ezen a ponton k?ne pecs?telni), majd 180 fokon 8-9 perc alatt megs?t?tt?k.
Sajnos s?t?get?s ut?n nem sokkal m?r rohannia kellett R?k?nak, annyi dolga volt m?g, ?gy azt?n szomor?an elfeleztem az ?sszes s?tit, ?s ? vitte mag?val a r?sz?t egy ?veg baracklekv?r t?rsas?g?ban, hogy otthon majd v?gleges?tse a kekszeket. ?ll?t?lag cs?t?rt?kig tartott ki.
Napi cuki pedig Zozi, aki elk?s?rte R?k?t a buliba, ?s tes?m anyuk?ja, aki elfelejtette beh?zni a pocakj?t: