Pavlova torta banánnal, karamellel, és csokoládéval.

2017-09-17

sponsored links




Az esõ csak esik, és esik, és talán abba sem akarja hagyni, így nagy szükségem volt egy kis hangulatjavító ebéd utáni desszertre. Mivel a hûtõben éppen felhasználásra várakozott a tojásfehérje, így egy hirtelen ötlettõl vezérelve Pavlova torta készült. Nem mondhatnám éppen kalóriaszegény desszertnek, de most nem is ez volt az elsõdleges szempont. A habcsóklapokat ropogósra szárítottam, majd karamellizált banánnal, vaníliás mascarponekrémmel, és vajkaramellel rétegeztem. Persze a tetejére azért egy kevés olvasztott csokoládé is került......





Hozzávalók a 24 cm-es Pavlovához:

 3 tojásfehérje (nagy)
20 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítõ
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só

A tojásfehérjét tegyük bele egy keverõtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett elõször csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítõt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy sütõpapírra kanalazzuk rá a kemény habot, majd formázzunk egy kb. 24 cm-es kört. (a közepétõl kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen)

Helyezzük be 100 fokra elõmelegített sütõbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütõt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)

Ezután vegyük ki a sütõbõl, majd óvatosan emeljük le a sütõpapírról, helyezzük rácsra, és hûtsük ki egészen.

Hozzávalók a 20 és 10 cm-es Pavlovához:

  5 tojásfehérje (nagy)
30 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítõ (púpozott)
1 tk ecet (10%-os)
csipet só

A tojásfehérjét tegyük bele egy keverõtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett elõször csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítõt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy sütõpapírra rajzoljunk egy 20 cm-es, és egy 10 cm-es kört, majd elosztva kanalazzuk rá a kemény habot, és formázzuk meg.

Helyezzük be 100 fokra elõmelegített sütõbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütõt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)

Ezután vegyük ki a sütõbõl, majd óvatosan emeljük le mindkettõt a sütõpapírról, helyezzük rácsra, és hûtsük ki egészen.





 Karamellizált banán hozzávalói:

2-3 db banán
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor


A barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd kevergetve olvasszuk fel. Amikor már felolvadt, adjuk hozzá a felkarikázott banánt, óvatosan forgassuk össze, majd karamellizáljuk pár percig. 

Ezután szûrõkanállal szedjük ki, hûtsük ki teljesen.


 Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:

50 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor


A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)



Vajkaramell hozzávalói:

4 ek barna cukor
7 dkg vaj
1 dl habtejszín 


A cukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színûre, majd vegyük le a tûzrõl, keverjük hozzá a a vajat, és a tejszínt.

Ezután tegyük vissza a tûzre, majd kevergetve, sûrítsük be.




A 24 cm-es habcsóklapot helyezzük tálcára, majd kanalazzunk rá a mascarponekrémbõl. Ezután rakjuk ki a kihûlt, banánnal, majd csorgassuk meg a karamellel.

Ezután helyezzük rá a 20 cm-es habcsóklapot, majd szintén kanalazzunk rá a mascarponekrémbõl, rakjunk rá a banánból, és csorgassuk meg a karamellel.

Végül helyezzük rá a 10 cm-es habcsóklapot, kanalazzuk rá a maradék krémet, rakjuk rá a maradék banánt, és csorgassuk rá a maradék karamellt.

Ezután ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval.

A Pavlova akkor finom, ha jó ropogós a habcsók, ezért elõre megsüthetjük, de csak közvetlen tálalás elõtt állítsuk össze, mert különben felpuhul a krémtõl.

Tálalás elõtt szeleteljük fel, habár szép szeleteket nem fogunk tudni vágni, viszont az íze kárpótol majd bennünket.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/09/p...

sponsored links

Keres?s