Pavlova torta banánnal, karamellel, és csokoládéval.
sponsored links
Az esõ csak esik, és esik, és talán abba sem akarja hagyni, így nagy szükségem volt egy kis hangulatjavító ebéd utáni desszertre. Mivel a hûtõben éppen felhasználásra várakozott a tojásfehérje, így egy hirtelen ötlettõl vezérelve Pavlova torta készült. Nem mondhatnám éppen kalóriaszegény desszertnek, de most nem is ez volt az elsõdleges szempont. A habcsóklapokat ropogósra szárítottam, majd karamellizált banánnal, vaníliás mascarponekrémmel, és vajkaramellel rétegeztem. Persze a tetejére azért egy kevés olvasztott csokoládé is került......
Hozzávalók a 24 cm-es Pavlovához:
3 tojásfehérje (nagy)
20 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítõ
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só
A tojásfehérjét tegyük bele egy keverõtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.
Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett elõször csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítõt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.
Egy sütõpapírra kanalazzuk rá a kemény habot, majd formázzunk egy kb. 24 cm-es kört. (a közepétõl kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen)
Helyezzük be 100 fokra elõmelegített sütõbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütõt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)
Ezután vegyük ki a sütõbõl, majd óvatosan emeljük le a sütõpapírról, helyezzük rácsra, és hûtsük ki egészen.
Hozzávalók a 20 és 10 cm-es Pavlovához:
5 tojásfehérje (nagy)
30 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítõ (púpozott)
1 tk ecet (10%-os)
csipet sóA tojásfehérjét tegyük bele egy keverõtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot.
Ezután addig keverjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett elõször csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítõt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.
Egy sütõpapírra rajzoljunk egy 20 cm-es, és egy 10 cm-es kört, majd elosztva kanalazzuk rá a kemény habot, és formázzuk meg.
Helyezzük be 100 fokra elõmelegített sütõbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütõt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)
Ezután vegyük ki a sütõbõl, majd óvatosan emeljük le mindkettõt a sütõpapírról, helyezzük rácsra, és hûtsük ki egészen.
Karamellizált banán hozzávalói:
2-3 db banán
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
A barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd kevergetve olvasszuk fel. Amikor már felolvadt, adjuk hozzá a felkarikázott banánt, óvatosan forgassuk össze, majd karamellizáljuk pár percig.
Ezután szûrõkanállal szedjük ki, hûtsük ki teljesen.
Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:
50 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)
Vajkaramell hozzávalói:
4 ek barna cukor
7 dkg vaj
1 dl habtejszín
A cukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színûre, majd vegyük le a tûzrõl, keverjük hozzá a a vajat, és a tejszínt.
Ezután tegyük vissza a tûzre, majd kevergetve, sûrítsük be.
A 24 cm-es habcsóklapot helyezzük tálcára, majd kanalazzunk rá a mascarponekrémbõl. Ezután rakjuk ki a kihûlt, banánnal, majd csorgassuk meg a karamellel.
Ezután helyezzük rá a 20 cm-es habcsóklapot, majd szintén kanalazzunk rá a mascarponekrémbõl, rakjunk rá a banánból, és csorgassuk meg a karamellel.
Végül helyezzük rá a 10 cm-es habcsóklapot, kanalazzuk rá a maradék krémet, rakjuk rá a maradék banánt, és csorgassuk rá a maradék karamellt.
Ezután ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval.
A Pavlova akkor finom, ha jó ropogós a habcsók, ezért elõre megsüthetjük, de csak közvetlen tálalás elõtt állítsuk össze, mert különben felpuhul a krémtõl.
Tálalás elõtt szeleteljük fel, habár szép szeleteket nem fogunk tudni vágni, viszont az íze kárpótol majd bennünket.