Pavlova angol citromkrémmel és eperrel
sponsored links
Viola kb. fél éve kitalálta, hogy pavlova legyen a szülinapi tortája. Azóta izgultam, aztán ma kiderült, hogy semmi ördöngösség nincs benne.
Tegnap csináltam lemon curd-öt. Gyorsan készül, és nagyon egyszerûen.
Hozzávalók:
- 3 db citrom leve
- 2 db kezeletlen citrom lereszelt héja
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 2 db tojás sárgája
- 10 dkg vaj
Egy lábasba belereszeltem a citromok héját, beletettem a tojásokat, a cukrot, ráöntöttem a citromlevet és alaposan elkevertem.
Rátettem a gázlángra a hõelosztó lemezt, majd felforraltam a keveréket, és lassú tûzön addig kevergettem, míg a lábas alja egyszercsak láthatóvá vált. Ekkor a vajat kis adagocskákban hozzákevertem, mindog akkor jött a következõ fakanálhagynyi, amikor már az elõzõ teljesen elkeveredett benne. Ekkor már a tûz nem égett alatta, de rajta hagytam a lábast -aminek eleve jó vastag az alja- a lemezen és ez a meleg épp elegendõ volt ahhoz, hogy teljesen homogénné váljon a massza.
A kép szokásosan éjszaka készült, ezért pocsék, de a színét jól visszaadja.
A citromkrém bekerült a hûtõbe, a tortakészítés pedig reggel folytatódott.
A pavlova hozzávalói:
- 8 tojásfehérje (nem hûtött)
- 40 dkg porcukor
- fél evõkanálnyi balzsamecet (bármilyen ecet)
- 4 evõkanál étkezési keményítõ
Valamikor régen azt olvastam, hogy nagyobb és keményebb habot lehet verni a szobahõmérsékletû tojásfehérjékbõl. Nem tudom, így van-e, de azóta nem csináltam hideg tosásból habot. Most sem.
Bekapcsoltam a sütõt 180 fokra.
A motoros habverõvel elkezdtem felverni a tojásfehérjéket. Még nem volt teljesen kemény a hab, amikor hozzáadtam a cukrot, kb. 5-6 adagban. Addig tartottam bekapcsolva a gépet, amíg a hab fényes, kemény lett, megállt a habverõn. Ekkor hozzáöntöttem a balzsamecetet, elkevertem benne.
Ezt követõen egy szitán keresztül kb. 6 adagban óvatosan belekevertem a keményítõt, mindig akkor a következõ adagot, amikor az elõzõ már tökéletesen elkeveredett.
Még mindenek elõtt elõvettem egy akkora átmérõjû tálat, amilyen nagyra akartam a tortát csinálni, és körberajzoltam egy ceruzával jó vastagon, hogy látszódjon a a túloldalán.
Belefektettem a papírt egy tepsibe, és a körvonal mentén elkezdtem rárakni egy kanállal a habot. Amikor kész lettem, kívülrõl még egy körben tettem rá, így a közepén lett egy jó nagy kráter. Betettem a sütõbe, levettem a hõmérsékletet 150 fokra, és 60 percre állítottam az órát.
Kb. félóra múlva már nagyon lehetett érezni a szagát a "habcsóknak", ezért lejjebb vettem 110 fokra, és úgy maradt benn a maradék idõre. Valahol azt aolvastam, hogy a sütõben hagyjuk kihûlni, én most így tettem, de szerintem legközelebb kiveszem rögtön, mert egy picit jobban kizáradt, mint ahogyan terveztem.
Miután kihûlt, beletettem a közepébe a citromkrémet, ráhalmoztam kb. 6-8 dl-yi tejszínhabot és kiraktam eperrel.
Viola nagyon örült neki, épp ilyet szeretett volna.
A belsejét nem tudom megmutatni, mert az utolsó szeletet akartam lefényképezni, és leejtettem a tányért a padlóra. Nagyon sajnáltam, mert ritkán érzem úgy, hogy tökéletesre sikeredett valami, és ezúttal úgy éreztem. Szép volt az alja, rajta a habszerû közepe, rajta a krém, a hab, a gyümölcs, nagyon szép rétegekben.
Na, majd legközelebb. :)