Pavlova angol citromkrémmel és eperrel

2014-06-01

sponsored links

Viola kb. fél éve kitalálta, hogy pavlova legyen a szülinapi tortája. Azóta izgultam, aztán ma kiderült, hogy semmi ördöngösség nincs benne.

Tegnap csináltam lemon curd-öt. Gyorsan készül, és nagyon egyszerûen.
Hozzávalók:
  • 3 db citrom leve
  • 2 db kezeletlen citrom lereszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
 Egy lábasba belereszeltem a citromok héját, beletettem a tojásokat, a cukrot, ráöntöttem a citromlevet és alaposan elkevertem.

Rátettem a gázlángra a hõelosztó lemezt, majd felforraltam a keveréket, és lassú tûzön addig kevergettem, míg a lábas alja egyszercsak láthatóvá vált. Ekkor a vajat kis adagocskákban hozzákevertem, mindog akkor jött a következõ fakanálhagynyi, amikor már az elõzõ teljesen elkeveredett benne. Ekkor már a tûz nem égett alatta, de rajta hagytam a lábast -aminek eleve jó vastag az alja- a lemezen és ez a meleg épp elegendõ volt ahhoz, hogy teljesen homogénné váljon a massza.

A kép szokásosan éjszaka készült, ezért pocsék, de a színét jól visszaadja.


A citromkrém bekerült a hûtõbe, a tortakészítés pedig reggel folytatódott.

A pavlova hozzávalói:
  • 8 tojásfehérje (nem hûtött)
  • 40 dkg porcukor
  • fél evõkanálnyi balzsamecet (bármilyen ecet)
  • 4 evõkanál étkezési keményítõ
Valamikor régen azt olvastam, hogy nagyobb és keményebb habot lehet verni a szobahõmérsékletû tojásfehérjékbõl. Nem tudom, így van-e, de azóta nem csináltam hideg tosásból habot. Most sem.

Bekapcsoltam a sütõt 180 fokra.

A motoros habverõvel elkezdtem felverni a tojásfehérjéket. Még nem volt teljesen kemény a hab, amikor hozzáadtam a cukrot, kb. 5-6 adagban. Addig tartottam bekapcsolva a gépet, amíg a hab fényes, kemény lett, megállt a habverõn. Ekkor hozzáöntöttem a balzsamecetet, elkevertem benne.

Ezt követõen egy szitán keresztül kb. 6 adagban óvatosan belekevertem a keményítõt, mindig akkor a következõ adagot, amikor az elõzõ már tökéletesen elkeveredett.

Még mindenek elõtt elõvettem egy akkora átmérõjû tálat, amilyen nagyra akartam a tortát csinálni, és körberajzoltam egy ceruzával jó vastagon, hogy látszódjon a a túloldalán. 

Belefektettem a papírt egy tepsibe, és a körvonal mentén elkezdtem rárakni egy kanállal a habot. Amikor kész lettem, kívülrõl még egy körben tettem rá, így a közepén lett egy jó nagy kráter. Betettem a sütõbe, levettem a hõmérsékletet 150 fokra, és 60 percre állítottam az órát. 

Kb. félóra múlva már nagyon lehetett érezni a szagát a "habcsóknak", ezért lejjebb vettem 110 fokra, és úgy maradt benn a maradék idõre. Valahol azt aolvastam, hogy a sütõben hagyjuk kihûlni, én most így tettem, de szerintem legközelebb kiveszem rögtön, mert egy picit jobban kizáradt, mint ahogyan terveztem.



Miután kihûlt, beletettem a közepébe a citromkrémet, ráhalmoztam kb. 6-8 dl-yi tejszínhabot és kiraktam eperrel.
Viola nagyon örült neki, épp ilyet szeretett volna.


A belsejét nem tudom megmutatni, mert az utolsó szeletet akartam lefényképezni, és leejtettem a tányért a padlóra. Nagyon sajnáltam, mert ritkán érzem úgy, hogy tökéletesre sikeredett valami, és ezúttal úgy éreztem. Szép volt az alja, rajta a habszerû közepe, rajta a krém, a hab, a gyümölcs, nagyon szép rétegekben.

Na, majd legközelebb. :)


Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s