Pasztinák krémleves gesztenyével
sponsored links
Pasztinák. Ismerõsen cseng még a név..? Az én emlékezetemben is leginkább annyi szerepel, hogy a nyolcvanas években Sopronban is jelentõs mennyiségben termesztették. A konzervipar vásárolta fel és exportálta az akkori "külföldre"(a Szovjetunióba zakuszka készítéséhez...)Viszonylag fagytûrõ ezért, vagy az akkori piaci mûködésünknek köszönhetõen a kitermelés sokszor a fagyos novemberi idõkre maradt(a körülményeket nehezítve a levele allergenizáló hatásával). Egyszóval,annak idején nem szerettük meg sem szedni, sem fogyasztani a pasztinákot. Mikor változtassunk ezen, ha nem most, mikor úgyis a "retro" korát éljük. Érdemes beszerezni és kipróbálni, mert az íze magáért beszél. Annak aki szereti a fehér gyökereket ez is fog ízleni, karaktere mint a zeller és fehér répáé együttesen, finom édeskés jelleggel. Ezt a levest most az úgynevezett "verjus"(ejts: verzsû) hozzáadásával tettem izgalmasabbá, betétként pedig fõtt gesztenyét adtam hozzá.
Recept: ...