Pasztinák (fehérrépa) krémleves
sponsored links
A pasztinák a petrezselyemhez hasonló, annál kissé édesebb, fûszeresebb ízû és nagyobb beltartalmi értékû.
Helyesen használva a megnevezéseket, õ a fehérrépa, melynek levelét nem, csak gyökerét használják, ami jóval nagyobb és gazdaságosabb, mint a petrezselyem gyökere.
PASZTINÁK (FEHÉRRÉPA) KRÉMLEVES 4 személyre
3 db krumpli
1 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb póréhagyma
10 cm szárzeller
2 teáskanál curry (csípõs is lehet)
1 teáskanál õrölt koriander
1 db fekete kardamom (opcionális)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
olívaolaj (extra szûz)
1. tisztítsuk meg a zöldségeket és szeljük közel azonos darabokra (pürésíteni fogjuk, csak a fõzési idejük miatt legyenek hasonlóak)
2. az olajon pirítsuk meg a vöröshagymát és a póréhagymát, reszeljük rá a fokhagymát, majd adjuk hozzá a felaprított pasztinákot, krumplit, sárgarépát, szárzellert és öntsük fel annyi vízzel, ami jól ellepi a zöldségeket
3. fûszerezzük (só, bors, curry, koriander, fekete kardamom) és idõnként megkeverve, fedõ alatt fõzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek, majd botmixerrel pürésítsük a levest
4. tálalásnál megszórhatjuk apróra vágott póréhagymával, petrezselyemmel, zellerlevéllel
Praktikák:
- krumpli nélkül is finom, ebben az esetben csak annyi vízzel öntsük fel a zöldségeket, amennyi éppen ellepi, szükség esetén a pürésítés után lehet még hígítani, ha túl sûrû
- a fekete kardamom enyhén füstös ízt ad az ételnek, természetesen nélküle is finom, de ha rendelkezésre áll, érdemes kipróbálni
Napi útmutató: "Lézengjél csak és ne aggódj, Ha elméd kötve, elrontod, ami valamit ér..." Csien-cse Szeng-can