Paszternák krémleves
sponsored links
Hozzávalók: 50 dkg paszternák, 1 hagyma, 2 evõkanál olaj, 2 dl tej, 2 dl tejszín, só, fûszerpaprika; a sütéshez: 2 dl olaj
Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk és megmossuk. 1-2 szál paszternákot félreteszünk, a többit a hagymával együtt kockára vágjuk és az olajon megdinszteljük. Megsózzuk, megszórjuk egy kevés fûszerpaprikával és felöntjük a tejjel és annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára fõzzük. Félrehúzzuk a lángról, kicsit hûlni hagyjuk és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a tejszínt és kiforraljuk. Ha esetleg szükséges, kevés tejjel még hígítjuk. A félretett paszternákot vékony szeletekre gyaluljuk, majd forró olajban ropogósra sütjük. 1evõkanál olajat felmelegítünk, beleszórunk egy késhegynyi fûszerpaprikát és a levesre öntjük. A levest a paszternák chipsszel tálaljuk.
A paszternák Európában és Ázsiában õshonos növény. Görög leírások szerint a romaiak is termesztették és magukkal vitték hódító hadjárataikra, ahol aztán meghonosították. Cukortartalma és magas tápértéke miatt ételek édesítésére használták valamint fontos népeledel volt, de a krumpli Európába való érkezése ezt háttérbe szorította.
A paszternák vagy pasztinák a zellerfélék családjába tartozó gyökérzöldség, rokona a sárga- és fehérrépának, mégsem ...