Parázson sült vaddisznó comb
sponsored links
Méltó lezárása volt a horgásztúránknak a tógazdától kapott meglepetés. Egy gyönyörû darab vaddisznó combot ajándékozott nekünk. Az ilyen kedves gesztusok megmelengetik az ember szívét. Még azt is kiválaszthattam, hogy az állat melyik részébõl szeretnék. Ez igen nagy megtiszteltetés. Nagyon hálás vagyok.
Egy-egy túránkra számtalan fûszerrel, eszközzel megrakodva indulunk el persze ésszerû határokon belül. Ebbõl bármilyen különlegesség készülhet, akár egy húsra több variáció is. Pácoláshoz is nagyszerû a sok-sok íz. Pénteken kilõtt vaddisznóból kaptuk ezt a gyönyörûséges húst. Szombaton pedig már sült is. Tudom, hogy ezzel a pihentetésrõl szóló minden szabályt felrúgtam, de egy kis citromlével valamelyest ezen is segítettem. Veremben képzeltem el a sütés, de ásó hiányában ez most elmaradt. Így lett belõle parázson sütés.
Sütési idõ parázson: kb. 3 óra
Hozzávalók:
1,5 kg-os vaddisznó comb
10 ek. Worcestershire szósz
1 db citrom
3 ág rozmaring
6 db borókabogyó
1 tk. só
1 tk. õrölt fekete bors
8 gerezd fokhagyma
10 dkg disznózsír
4 db közepes burgonya
Alufólia a csomagoláshoz
- A vaddisznócombot lehártyázzuk és sóval és õrölt fekete borssal behintjük minden oldalát.
- Egy tálba Worcestershire szószt, a citrom levét és meghámozott felaprított héját, a rozmaringleveleket, a megtisztított felkarikázott fokhagymát és a borókabogyót belerakjuk, majd jól összekeverjük az összetevõket.
- Ebbe a pácba beleforgatjuk a húst, a lével együtt egy zacskóba öntjük és lezárjuk.
- Minimum 1 órán keresztül a pácban pihentetjük a vaddisznót.
- Következõ lépésben egy nagy darab alufóliát letépünk. Erre kb. fél cm vastagságú burgonyaszeleteket sorakoztatunk a hús teljes szélességében.
- Erre disznózsírt kenünk szép vastagon, hogy sütés közben ne száradjon ki a hús.
- Majd a lé nélkül, minden fûszerrel együtt rárakjuk a fentiekre combot.
- A hús tetejére is zsírt kenünk, majd befedjük krumplival. Ez azért szükséges, hogy ne égesse meg a parázs a húst, hanem elõször a zöldséggel érintkezzen. Egy kis védelem :-)
- Végül becsomagoljuk háromszor körbetekerve alufóliával a sültünket.
- Szigorúan a tûz szélén lévõ parázsban sült a hús, közben kb. 5-ször fordítottam egyik oldaláról a másikra.
Búcsúzóul beszúrom a fotót a "sütõmrõl". Az ínycsiklandozó hús és az apró kakukkfüves parázsburgonyák mind-mind bebugyolálva készülnek az éhes horgászoknak :-)
Gasztroblog Boldog Kuktától
Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!