Parmezános-mozzarellás, medvehagymás csirkemell
sponsored links
Húsvét utáni maradékhasznosítás. Bár most húsvét elõttrõl, a böjtbõl maradt két zacskós mozzarella, aminek tegnapelõtt lejárt a szavideje, de megkóstoltam, és szerencsére még jó volt.
Végtelenül egyszerû és gyors fogás, ajánlom idõhiányban szenvedõ háziasszonyoknak (vagy embereknek). És idén is eszünk persze szezonban medvehagymát.
Hozzávalók 4 fõre:
1 egész csirkemell csont és bõr nélkül
4 zacskós mozzarella
8-10 dkg parmezán jellegû sajt (nálam Marcsi parmezánja)
5 dkg vaj vagy 3 dkg szemne (vagyis tisztított vaj)
1 evõkanálnyi olívaolaj
1 fél marék medvehagyma
1 kis üveg kapribogyó (az a hosszúkás kis üveges)
só, frissen õrölt bors
reszelt citromhéj
A csirkemellet vágjuk körülbelül fél centi vastag medalionokra vagy szeletekre, sózzuk, borsozzuk. A vaj és fél evõkanál olívaolaj keverékén süssük meg viszonylag nagy lángon szép piroskásra. Tegyük félre egy tányérra ami készen van, majd süssük meg a következõ adagot is. Végül - ha fémnyelû serpenyõnk van - tegyük vissza az összes hússzeletet egyenletesen szétterítve. Ha nem tehetõ sütõbe a serpenyõ, rendezzük jénaiba vagy más sütõtálba.
Gyújtsuk be a sütõt nagy lángra.
Aprítsuk fel a medvehagymát.
A húsokra szórjunk kapribogyót (a tetejére hagyjuk pár szemet), medvehagymát, reszelt citromhéjat és reszelt parmezánt, végül fedjük be mozzarella-szeletekkel és a kevés kihagyott kaprit is díszítésképpen szórjuk a tetejére, s még kevés olívaolajat locsoljunk a tetejére.
Tegyük az elõmelegített sütõbe olyan 10-15 percre, míg a sajt jól megolvad a tetején.
Sok szaftja lesz, mert a mozzarella enged levet. Kiváló körete a rizs vagy a natúr puliszka, de házi szélesmetélttel is el tudom képzelni. Párolt zöldséggel (pl. brokkoli) is tálalható.
Tipp: medvehagyma szezonon kívül 2 nagy gerezd aprított fokhagymát futtassunk meg a hús sütése után a visszamaradt vajban, azzal is tökéletes lesz. A fokhagyma mellett adhatunk hozzá azért még zöldfûszert: petrezselymet, zsályát, kaprot vagy kakukkfüvet vagy bazsalikomot, mikor mi van kéznél vagy a fûszerkertünkben.