Parmezános kréker

2018-01-12

sponsored links

Már csak azért is érdekesek nálam a sós sütemények,
mert pl. karácsonykor nem igazán jut eszembe sósat sütni
(passz, hogy miért), annál inkább szilveszterre,
vagy valamilyen sátras családira. :)

 Parmezán mindig található a hûtõszekrényben,
ki tudja, mikor kellhet hirtelen + még szereti is mindenki,
úgyhogy szokott lenni itthon.
Mint a tejszín, az is alapmû, szinte bármihez hozzákeverve,
mennyországszerû dolog alakulhat belõle.
A többi hozzávaló meg simán csak van itthon, úgyhogy
egy pont nekem való, pár perces történet alakult most is.
Hozzávalók:
-15 dkg kenyérliszthez
-15 dkg frissen lereszelt parmezán
-tengeri só
-frissen darált fekete bors
-1 lapos ek fokhagyma granulátum
-kb. 2 evõkanálnyi vaj (rendes :)
-kb. 1,5 dl tejszín...amennyitõl szépen összeáll a tészta (az is rendes, 30 %-os :)
-1 tojás (a sárgája a tésztába, a fehérje -felverve- a tésztára)
+a díszítéshez szezámmag, egész szemes mák, nagy darabos só, darált színes bors, fokhagyma granulátum, vagy nigella (feketekömény)...stb.

 Kezdem a liszttel és a vajjal, amiket addig keverek,
amíg a liszt teljesen fel nem veszi a vajat,

ekkor hozzákerül a tojás sárgája, a tejszín és a fûszerek
-a só miatt érdemes kóstolni közben.
Ha szépen összeállt a tészta, fóliába csomagolom
és kb. fél órára hûtõbe teszem.
A sütõt elõmelegítem 180 fokra.
Lisztezett nyújtólapon vékonyra sikálom, derelyevágóval
formára vágom, lekenem a felvert tojásfehérjével
és megszórom az éppen aktuális díszítéssel.
Azért is jó ez a fajta vágásmód, mert ennél nem marad
maradék, amit újra és újra vissza kellene gyúrogatni. ;)
Sütõlapokra pakolgatom, majd 7-8 perc alatt (légkeveréssel)
készre sütöm mindet-figyeljünk rá!
Azt viszont tudni kell, hogy ennyi
mennyiségbõl az egész nem fog addig
kitartani, mint amennyi idõ az
elkészítése volt, szóval jelentõsebb
embermennyiséggel megáldott
rendezvényre ne ennyivel induljunk
neki! :)))

Folytats a blogon ... csontnelkul.blogspot.com/2018/01/parm...

sponsored links

Keres?s