Parmezános kréker
sponsored links
Már csak azért is érdekesek nálam a sós sütemények,
mert pl. karácsonykor nem igazán jut eszembe sósat sütni
(passz, hogy miért), annál inkább szilveszterre,
vagy valamilyen sátras családira. :)
vagy valamilyen sátras családira. :)
Parmezán mindig található a hûtõszekrényben,
ki tudja, mikor kellhet hirtelen + még szereti is mindenki,
úgyhogy szokott lenni itthon.
Mint a tejszín, az is alapmû, szinte bármihez hozzákeverve,
mennyországszerû dolog alakulhat belõle.
A többi hozzávaló meg simán csak van itthon, úgyhogy
egy pont nekem való, pár perces történet alakult most is.
Hozzávalók:-15 dkg kenyérliszthez
-15 dkg frissen lereszelt parmezán
-tengeri só
-frissen darált fekete bors
-1 lapos ek fokhagyma granulátum
-kb. 2 evõkanálnyi vaj (rendes :)
-kb. 1,5 dl tejszín...amennyitõl szépen összeáll a tészta (az is rendes, 30 %-os :)
-1 tojás (a sárgája a tésztába, a fehérje -felverve- a tésztára)
+a díszítéshez szezámmag, egész szemes mák, nagy darabos só, darált színes bors, fokhagyma granulátum, vagy nigella (feketekömény)...stb.
Kezdem a liszttel és a vajjal, amiket addig keverek,
amíg a liszt teljesen fel nem veszi a vajat,
ekkor hozzákerül a tojás sárgája, a tejszín és a fûszerek
ekkor hozzákerül a tojás sárgája, a tejszín és a fûszerek
Ha szépen összeállt a tészta, fóliába csomagolom
és kb. fél órára hûtõbe teszem.
A sütõt elõmelegítem 180 fokra.
Lisztezett nyújtólapon vékonyra sikálom, derelyevágóval
formára vágom, lekenem a felvert tojásfehérjével
Sütõlapokra pakolgatom, majd 7-8 perc alatt (légkeveréssel)
Azt viszont tudni kell, hogy ennyi
mennyiségbõl az egész nem fog addig
kitartani, mint amennyi idõ az
elkészítése volt, szóval jelentõsebb
embermennyiséggel megáldott
rendezvényre ne ennyivel induljunk
neki! :)))