PARMEZÁNOS-OLÍVÁS CIPÓ
sponsored links
Hozzávalók:
- 1,5 dl tej
- 1/2 dl olívaolaj
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 22 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál morzsolt oregánó
- 5 dkg frissen reszelt parmezán
- 5 dkg magozott fekete olívabogyó
a kelesztõkosárhoz:
- kevés liszt
a tálaláshoz:
- sonka
- paradicsom
- mozzarella
- A tejet az olívaolajjal langyosra melegítettem, belemorzsoltam és felfuttattam benne az élesztõt.
- Az olajbogyót felkarikáztam.
- A lisztet a tálas mixer edényébe szitáltam, hozzáadtam a sót, az oregánót, a parmezánt, az olívabogyót, végül az élesztõs elegyet is.
- A tál falától elváló, fényes tésztává dagasztottam, majd letakarva hagytam a duplájára kelni.
- Lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrtam, cipóvá formáztam, és az alaposan lisztezett kelesztõkosárba tettem.
- Letakarva 1 órát pihentettem, majd sütõpapírral bélelt tepsire fordítottam.
- Elõmelegített, 200 fokos sütõben kb. 40 perc alatt készre sütöttem ? félidõben letakartam alufóliával, amit 5 perccel a sütés vége elõtt eltávolítottam.
- A cipót rácsra téve hagytam kihûlni.
- Sonkával, paradicsommal, mozzarellával tálaltam, kézzel tépkedve fogyasztottuk.
Kenyérkelesztõ kosarat a Cookori.com konyhafelszerelési webáruházban tudtok beszerezni, a receptet pedig megtaláljátok a Kifõztük gasztromagazin októberi számában is.