Paradicsomszószban sült tojás, azaz shakshuka
sponsored links
Nagyon ritkán eszem tojást - többnyire csak süteménybe belesütve -, de néha megkívánom és akkor valamilyen formában elkészítem. Ez ez egyszerû paradicsomszószban sült tojásnak indult, de Hínyenc felhívta rá a figyelmemet, hogy akár shakshuka is lehetne. Bevallom õszintén elõször nem tudtam mirõl beszél, így utánajártam egy kicsit a témának.
A shakshuka közel-keleti étel, származását tekintve lehet izraeli vagy tunéziai vagy algériai. Líbiában tradicionális reggelinek számít. Magyarul pedig buggyantott vagy posírozott tojás paradicsomszószban, chilivel, hagymával, fûszerekkel összesütve. Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy mit tesz bele. Én cukkinivel és kakukkfûvel dobtam fel. Aztán megmutattam öcsémnek az ételrõl készült Instagramra feltöltött fotót. Annyira nyálcsorgatóra sikerült a kép, hogy öcsém - aki elég ritkán fõz, de akkor jól - elhatározta, hogy megcsinálja. Õ még babot is tett bele. Lehet egy kiadós hétvégi reggeli, de akár egy könnyû ebéd is. Mi pirítóssal ettük, de el tudom képzelni rizzsel, kuszkusszal, bulgurral, kölessel és még quionaval is. Meg egy nagy tál salátával. Nyamm!
Paradicsomszószban sült tojás, azaz shakshuka
Hozzávalók 2 fõre:
- 1 db konzerv hámozott paradicsom, turmixoljuk simára
- 2 db bio tojás
- 1 golyó mozzarella
- 1 kis cukkini, felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 3 ág kakkukfû, levelei ...