Paradicsomos töltike
sponsored links
A töltött káposzta egyik rokona, Erdélyben általában töltike vagy tõtike néven ismert. A csángok nevezik gyeloskának is, Szatmár környékén pedig padlutkának. A forrázott szõlõlevelet darálthúsos masszával töltik, paradicsommal, sóskával, egressel vagy rebarbarával savanyítják, paprikás rántással sûrítik vagy tejföllel habarják.
Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 hagyma, 35-40 db. szõlõlevél, 5 dl paradicsomlé, 2 evõkanál liszt, olaj, ecet, só, bors, paprika, 1 csokor zöld csombor
Elkészítése: a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk majd kevés olajon megdinszteljük. Ha kihûlt, hozzáadjuk a darált húst és a megmosott, lecsöpögtetett rizst. Sóval, borssal és paprikával fûszerezzük, majd jól összedolgozzuk. A szõlõleveleket megmossuk és enyhén sós, ecetes vízben leforrázzuk. Szárukat levágjuk, fényes felükkel lefele tesszük, közepébe fél ...