Paradicsomos-padlizsános tészta
sponsored links
Ha valaki szereti a padlizsánt és a paradicsomot, akkor ez az étel nyerõ lesz számára. Ez a finom spagetti egy Toszkán ihletésû étel, igazi mediterrán ízvilág, amit egy verseny keretében készítettem és próbáltam ki. Nagyon megszerettük. Azóta is rendszeresen készítem, mikor már kapható ízletes, lédús szabadföldi paradicsom, és terem a padlizsán is, mert ezektõl lesz igazán ízletes, és persze a parmezántól.
Elkészítését tekintve, rendkívül egyszerû és ráadásul még gyors is, alig 25 perc az egész.
Paradicsomos-padlizsános tészta
Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg spagetti tészta
1 db közepes méretû padlizsán fele
3-4 db nagyobb, érett, lédús paradicsom, vagy 3/4 konzerv hámozott paradicsom
2-3 ek olívaolaj
parmezán sajt
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítés:
Elõször, egy nagyobb fazékban sóval, vizet forralunk a tésztának.
Míg a víz felforr, addig elkészítjük a padlizsános mártást a spagettihez.
A padlizsánt és a paradicsomokat (ha friss) megmossuk, szárazra töröljük, majd felkockázzuk. Serpenyõben olívaolajat hevítünk, beledobjuk a kés lapjával elõzõleg összenyomott fokhagymagerezdeket, majd hozzáadjuk a padlizsánt, átforgatjuk, kevés ideig pirítjuk, majd beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá kevés vizet, majd lefedve, addig pároljuk, míg a padlizsán teljesen megpuhul. Idõközben, néhányszor keverjük meg és ellenõrizzük.
Miután a padlizsán megfõtt és a mártásunk besûrûsödött, kóstoljuk meg és sózzuk, borsozzuk, ha még szükséges.
A spagetti tésztát, miután megfõtt, csepegtessük le és forgassuk bele a mártásba.
Tálaláskor tegyünk rá gazdagon parmezánt. Ha valaki csípõsen szereti, tehet bele csípõs paprikát is.
Paradicsomos-padlizsános tészta
Ha valakinek a gyomra érzékeny a paradicsom héjára, a paradicsomokat éles késsel vágja be X alakban, ott ahol a száruk volt. Egy-két percre merítse bele forrásban lévõ vízbe egy szûrõ segítségével, majd öblítse le hideg vízzel és óvatosan húzza le a héját egy késsel.
A padlizsán vásárlásakor figyeljünk arra, hogy kemény, fényes, feszes héjút vegyünk, mert ha már ráncosodik és fénytelen a héja, akkor a benne lévõ magok már barnák és kesernyések, húsa pedig rágóssá válhat.
A padlizsánt, hogy a vágott felülete ne színezõdjön el,(mivel gyorsan oxidálódik) ne fémkéssel, hanem fa, vagy a ma már sok helyen kapható teflon bevonatú késsel vágjuk.
Paradicsomos-padlizsános tészta
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Roston sült vadlazacfilé padlizsánnal, kakukkfüves házi majonézzel
Kötött tészta leves
Körtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban, portói mazsolamártással
Rumos-banános kókuszgolyó
Csokis-banános zabpelyhes süti
Elkészítését tekintve, rendkívül egyszerû és ráadásul még gyors is, alig 25 perc az egész.
Paradicsomos-padlizsános tészta
Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg spagetti tészta
1 db közepes méretû padlizsán fele
3-4 db nagyobb, érett, lédús paradicsom, vagy 3/4 konzerv hámozott paradicsom
2-3 ek olívaolaj
parmezán sajt
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
Elkészítés:
Elõször, egy nagyobb fazékban sóval, vizet forralunk a tésztának.
Míg a víz felforr, addig elkészítjük a padlizsános mártást a spagettihez.
A padlizsánt és a paradicsomokat (ha friss) megmossuk, szárazra töröljük, majd felkockázzuk. Serpenyõben olívaolajat hevítünk, beledobjuk a kés lapjával elõzõleg összenyomott fokhagymagerezdeket, majd hozzáadjuk a padlizsánt, átforgatjuk, kevés ideig pirítjuk, majd beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá kevés vizet, majd lefedve, addig pároljuk, míg a padlizsán teljesen megpuhul. Idõközben, néhányszor keverjük meg és ellenõrizzük.
Miután a padlizsán megfõtt és a mártásunk besûrûsödött, kóstoljuk meg és sózzuk, borsozzuk, ha még szükséges.
A spagetti tésztát, miután megfõtt, csepegtessük le és forgassuk bele a mártásba.
Tálaláskor tegyünk rá gazdagon parmezánt. Ha valaki csípõsen szereti, tehet bele csípõs paprikát is.
Paradicsomos-padlizsános tészta
Ha valakinek a gyomra érzékeny a paradicsom héjára, a paradicsomokat éles késsel vágja be X alakban, ott ahol a száruk volt. Egy-két percre merítse bele forrásban lévõ vízbe egy szûrõ segítségével, majd öblítse le hideg vízzel és óvatosan húzza le a héját egy késsel.
A padlizsán vásárlásakor figyeljünk arra, hogy kemény, fényes, feszes héjút vegyünk, mert ha már ráncosodik és fénytelen a héja, akkor a benne lévõ magok már barnák és kesernyések, húsa pedig rágóssá válhat.
A padlizsánt, hogy a vágott felülete ne színezõdjön el,(mivel gyorsan oxidálódik) ne fémkéssel, hanem fa, vagy a ma már sok helyen kapható teflon bevonatú késsel vágjuk.
Paradicsomos-padlizsános tészta
Ha tetszenek a receptjeim az alábbi helyeken is megtalálható a Szilvásgombóc konyhája: a Facebookon, Pinteresten, Bloglovin?
Még több finomság:
Roston sült vadlazacfilé padlizsánnal, kakukkfüves házi majonézzel
Kötött tészta leves
Körtés-kakukkfüves kacsamáj tésztakosárban, portói mazsolamártással
Rumos-banános kókuszgolyó
Csokis-banános zabpelyhes süti