Paradicsomos mártogató
sponsored links
A paradicsomot kimondottan szeretem, ha meg van fõzve, és elsõsorban fõtt tésztával szoktam összekeverni. Fõleg bolognai ragunak készítem, de újabban a húsmentes változatát is sûrûn szoktam csinálni, szintén bolognai módra. Ezt a mártogatót quesadillas mellé tálaltam fel, de tortillacsipszhez is tökéletes, ahogy most a képeken is látható. :)
Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg darabolt paradicsomkonzerv
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
1 tk. morzsolt korianderlevél
õrölt római kömény
õrölt fekete bors
só
1 tk. cukor (elmaradhat, ha a paradicsom elég édes)
pár csepp frissen facsart zöldcitromlé
elkészítés:
- A vöröshagymát finomra vágjuk, a felforrósított vajon pirulásig sütjük, majd az aprított fokhagymát is hozzáadva, további 1 percig sütjük.
- Rátesszük a paradicsomot, hozzáadjuk a koriandert, a római köményt, a borsot, a sót, és kb. 5 perc alatt puhára fõzzük.
- A paradicsomdarabokat egy evõkanál hátával szétnyomkodjuk, és ha szükséges, cukorral utánaízesítjük.
- A mártást hagyjuk langyosra hûlni, majd tortillacsipsz vagy quesadillas mellé kínáljuk.
- Konzerv paradicsom helyett friss paradicsommal is elkészíthetjük. Ebben az esetben 3 nagy paradicsomot számoljunk ? meghámozva és kivéve belõle a magokat, ill. a leves rész ?, és adjunk hozzá 1 kis doboz sûrített paradicsomot is.
- A mártogatót fõtt tésztával is elkeverhetjük, vagy meleg szendvicsre is tehetjük.