Paradicsomos minestrone leves
sponsored links
Hozzávalók:
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyem
- 1 nagyobb burgonya
- 1 kis karalábé
- 1/4 zeller
- 20 dkg zöld bab (fele sárga, fele zöld csövû)
- 1 hagyma
- olívaolaj
- 3-4 dl natúr paradicsomlé
- só
- õrölt bors
- oregánó
- bazsalikom
Elkészítés:
- Olívaolajon üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát.
- Közben megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket. Minél többféle zöldséget használunk, annál jobb.) A hagymára szórjuk, jól összekavarjuk és 2-3 percig pirítjuk a zöldségeket is (közben kavargatjuk).
- Felöntjük a paradicsomlével és fûszerezzük. Annyi vizet is adunk hozzá, hogy a végeredmény egy sûrû leves legyen (szinte egytálétel)
- Készre fõzzük, reszelt parmezánnal megszórva kínáljuk. (lehet valamilyen zöldfûszerrel is, ízlés szerint, de eredetileg parmezánnal szokás)
Megjegyzések, tapasztalatok:
"A minestrone egy tartalmas olasz levesféle. Neve a minestra = leves szóból származik. A minestrone maga ?a nagy leves?, vagyis zöldségekkel alaposan telített ? akár ? egytálétel.
Nincsen egy adott receptje, mert minden területnek, minden évszaknak, és minden családnak megvan a sajátja. A római változatokban van tészta, másutt esetleg nincs. Az egyikben több a hüvelyes, a káposzta, vagy a zöldfûszer. Másutt pestót is adnak a leveshez. Van, ahol sok paradicsommal készítik, van, ahol egyáltalán nem tesznek bele.
A minestrone mindenesetre: zöldségleves ? minél többféle zöldségbõl. Hús nem kerül bele, de szinte elengedhetetlen az oliva olaj, a füstölt sonka (leve), és a tészta. ...
Amikor tálalják, mindenképpen megszórják reszelt parmezánnal (mert mindent, ami nem édes, azt az olaszok megszórják parmezánnal)."
(Wikipédia)