PARADICSOMOS MARHARAGU BROKKOLIS BURGONYAFÁNKKAL
sponsored links
paradicsomos marharagu brokkolis burgonyagombóccal |
Természetesen cserépedényben sütöttem, mert lehetetlenség ellenállni ennek a fajta elkészítési módnak. Általában borral szoktam felönteni az ilyen ragukat, de most változtattam a szokásomon. Isteni finom, tartalmas étel lett a végeredmény.
A köret szintén hirtelen felindulásból született. Nem igazán méregettem a hozzávalókat, csak érzésre készült.
Hozzávalók
80 dkg marha vastag-lapocka
2 nagyobb sárgarépa
2 brokkoli szára
3 közepes burgonya
1 nagyobb vöröshagyma
1 db. kimagozott chili
1 pohárnyi zöldborsó
3 gerezd fokhagyma
2-3 e.k. olíva
1 hegyes-erõs
1 t.k. rozmaring
1 t.k. oregánó
1 k.k. kakukkfû
1 k.k. pirospaprika
3 babérlevél
2,5 dl passata
1,5 dl víz
2 e.k. juharszirup
bors
1 púpos teáskanál kukoricakeményítõ
burgonyagombóc
4 közepes burgonya
25 dkg brokkoli
20-25 dkg. liszt
1/2 tasak szárított élesztõ
1-2 e-k. tejföl
só
zsemlemorzsa a forgatáshoz
étolaj a kisütéshez
Elkészítés
A húst kockázd fel 2 x 2 cm.
Egy serpenyõbe tégy olívát és minden oldalról pirítsd át a húskockákat.
Közben tisztítsd meg a hagymát és vagdosd karikákra.
A burgonyákat mosd meg, azokat is karikázd fel ( a nem szétfõvõ fajtát).
A megtisztított répákat is legalább 2 cm vastagra szeleteld.
Rétegezd le egy cserépedényben, ha az nincs, akkor egy sütõtál vagy jénai is megfelel, amit majd alufóliával tudsz lefedni.
A körbepirított húst is borítsd a cserépedénye.
Rakd hozzá a szétzúzott fokhagymát és a fûszereket.
A chili magjait távolítsd el, aprítsd fel és mehet a többihez.
Öntsd rá, a 2,5 dl passata-t, majd pótold ki vízzel, adj hozzá 2 k.k. sót és borsot.
Szorosan zárd le az edény tetejét és told a hideg sütõbe.
A hõmérsékletet állítsd 150 fokra és hagyd ott az ételt 3 órára.
A 3 óra leteltével add az ételhez a borsót és a felkarikázott brokkoliszárakat.
A keményítõt keverd csomómentesre picike vízzel és ezt is öntsd az edénybe.
Keverd át, majd told vissza a forró sütõbe, de már fedõ nélkül és a hõmérsékletet emeld 200 fokra.
Fél óra a forró sütõben elég arra, hogy a szaft behúzzon és koncentrálódjon. Az elkészült raguba, hajszálvékonyan karikázott hegyes erõs paprikát kevertem a színe és zamata miatt.
A gombócokhoz, sós vízben fõzd meg egészben a burgonyákat.
A brokkolit aprítógépben aprítsd fel.
A megfõtt krumplit tisztítsd meg, majd krumplitörõvel pürésítsd.
Add hozzá a tejfölt és az élesztõt, sózd és borsozd, a lisztet és a ledarált brokkolit is add hozzá, majd gyúrd össze. Amikor összeállt, takard le és hagyd pihenni 30-40 percet.
Formáz gombóckákat belõle, forgasd prézlibe, majd süsd ki olajban.
Az olaj ne legyen nagyon forró és kis lángon, lefedve kezd el sütni, hogy középen se maradjon nyers.
paradicsomos marharagu |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog
Keress a Facebookon is