Paradicsomos, lencsés sült fussilli
sponsored links
Szilveszterkor készült, vagyis január elsején ettük ezt a tésztát, nagyon finom volt, mondhatnám azt is, hogy meglepõen finom! Ugye a lencse a bõséget jelképezi ilyen tájt, ezért mi most nagyon sokat ettünk 31.-én is, illetve 1.-én is. Semmit nem bíztunk a véletlenre!!!!!
A lencsét nagyon még nem párosítottam tésztával, ami nagy hiba volt! Apa kapásból két púpozott tányérral betolt belõle, ahogy készen lett, ami már csak azért is csoda, mert annyira õ nem szereti a tésztákat. Megeszi, de nem eszik belõle sokat.
Fontos, hogy a tésztát csak félig fõzzük meg, mert a sütés folytán tovább fog puhulni. Ezt elõre le szerettem volna szögezni.
A vállalkozó kedvûek pedig neki is állhatnak akár ma elkészíteni ezt a finom kis egytálételt.
1 üveg házi ketchup (ennek híján sûrített paradicsom vagy paradicsomlé)
(3 tk cukor ? opcionális)
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, bazsalikom, kakukkfû, oregano
olívaolaj
200 gramm fõtt lencse (ehhez 2 babérlevél, só, 1 húsleves kocka)
1 csomag durum lisztes fussilli (a fõzõvizébe szintén egy húsleves kocka)
20-25 dkg (házi) trappista sajt
A lencsét átmossuk, ha kell kiszedjük belõle a csúnya, hibás szemeket, majd hideg, sós vízben babérlevelekkel és egy húsleves kockával puhára fõzzük, majd leszûrjük.
A tésztát is félig kifõzzük a szokott módon, csak forrás elõtt elkeverünk a vízben egy húsleves kockát, hogy ízesebb legyen a tészta.
A fussilli esetében csupán forrástól számítva (mikor belekerül a tészta) max. 5 percig szükséges fõzni a tésztát.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
Egy magas falú serpenyõben olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a paradicsomot.
Mehet rá az oregano, bazsalikom, kakukkfû és a lencse. Ha kevésnek találnánk a szaftját, akkor a tészta fõzõvizébõl keverjünk bele 1-2 evõkanállal.
Ha kész a mártásunk, mehet bele a lefõtt tészta. Alaposan keverjük össze, majd egy jénaiba téve betoljuk a 200 fokra elõmelegített sütõbe.
Még sütés elõtt reszelhetünk rá sajtot is, úgy még finomabb!
További képeket a Facebookon a Paradicsomos-lencsés sült fussili címû albumban találsz.
Paradicsomos, brokkolis penne
Lencsefõzelék
Fusilli all?arrabbiata (paradicsomos tészta)
Mindmegette fõzõcske ? Chefparade fõzõiskola (Trópusi barbeque 2011.06.)
Pizzás rudak
A lencsét nagyon még nem párosítottam tésztával, ami nagy hiba volt! Apa kapásból két púpozott tányérral betolt belõle, ahogy készen lett, ami már csak azért is csoda, mert annyira õ nem szereti a tésztákat. Megeszi, de nem eszik belõle sokat.
Fontos, hogy a tésztát csak félig fõzzük meg, mert a sütés folytán tovább fog puhulni. Ezt elõre le szerettem volna szögezni.
A vállalkozó kedvûek pedig neki is állhatnak akár ma elkészíteni ezt a finom kis egytálételt.
1 üveg házi ketchup (ennek híján sûrített paradicsom vagy paradicsomlé)
(3 tk cukor ? opcionális)
1 kisebb fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, bazsalikom, kakukkfû, oregano
olívaolaj
200 gramm fõtt lencse (ehhez 2 babérlevél, só, 1 húsleves kocka)
1 csomag durum lisztes fussilli (a fõzõvizébe szintén egy húsleves kocka)
20-25 dkg (házi) trappista sajt
A lencsét átmossuk, ha kell kiszedjük belõle a csúnya, hibás szemeket, majd hideg, sós vízben babérlevelekkel és egy húsleves kockával puhára fõzzük, majd leszûrjük.
A tésztát is félig kifõzzük a szokott módon, csak forrás elõtt elkeverünk a vízben egy húsleves kockát, hogy ízesebb legyen a tészta.
A fussilli esetében csupán forrástól számítva (mikor belekerül a tészta) max. 5 percig szükséges fõzni a tésztát.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
Egy magas falú serpenyõben olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a paradicsomot.
Mehet rá az oregano, bazsalikom, kakukkfû és a lencse. Ha kevésnek találnánk a szaftját, akkor a tészta fõzõvizébõl keverjünk bele 1-2 evõkanállal.
Ha kész a mártásunk, mehet bele a lefõtt tészta. Alaposan keverjük össze, majd egy jénaiba téve betoljuk a 200 fokra elõmelegített sütõbe.
Még sütés elõtt reszelhetünk rá sajtot is, úgy még finomabb!
További képeket a Facebookon a Paradicsomos-lencsés sült fussili címû albumban találsz.
Ezeket is kedvelnéd:
Paradicsomos, brokkolis penne
Lencsefõzelék
Fusilli all?arrabbiata (paradicsomos tészta)
Mindmegette fõzõcske ? Chefparade fõzõiskola (Trópusi barbeque 2011.06.)
Pizzás rudak