PARADICSOMOS KÁPOSZTA - FÛSZERES TARJÁVAL...
sponsored links
Ha két ismerõs családos anyuka összetalálkozik egy "bevásárlóban", a kötelezõ formalitás kérdések után, biztos, hogy a következõ kérdés az lesz: "mit fõzöl ma?" Mert ugyebár a naponta felmerülõ kérdés, néha már tényleg hat az idegekre... És olykor tényleg jó, ha feltesszük a kérdést, mert rögtön segítséget nyújthat a tanácstalanságban. Mint most is. Szilvikém, köszönöm az ebéd ötletet, máris megvalósult. Mert már rég volt terítéken nálunk is. Egyszerû fõzelék a friss fejes káposzta jóvoltából. Ha még valaki nem ismerné, itt a receptje is...
Hozzávalók: 1 közepes fej káposzta, 1 kisebb fej hagyma, 250 gr, sûrített paradicsom vagy 2,5 liter friss paradicsomlé, 3 evõkanál olaj, 3 evõkanál liszt, só, õrölt kömény, cukor. Köret: 6 szelet húsos tarja, olaj, 1 fej hagyma, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, õrölt kömény, csípõs paprika.
A káposztát megmossuk, felsõ sérült leveleit levágjuk. Felezzük, majd a torzsáját kivágjuk. Éles késsel vékony csíkokra felvágjuk. A felvágott káposztát áttesszük egy nagyobb lábosba, majd annyi forró vizet öntünk rá, ami még nem lepi el. Sóval, cukorral, õrölt köménnyel ízesítjük és félig puhára fõzzük. Mikor félig megfõtt a káposzta, hozzákeverjük a paradicsomot is. Közben egy serpenyõben világos rántást készítünk az olajból és a lisztbõl, majd mikor zsemleszínû a pirult liszt, lehúzzuk a tûzrõl és hozzáadjuk a pirospaprikát is. A káposztát berántjuk, és ha kell még ízlésünknek megfelelõen tovább sózzuk, cukrozzuk. Míg fõ a káposzta, addig a húst is megsütjük. A szelet húsokat gyengén kiklopfoljuk, majd sóval, borssal, õrölt köménnyel és az áttört fokhagymával fûszerezzük. Kevés olajat forrósítunk és a szálasra felvágott hagymát és paradicsomot üvegesre pirítjuk benne. Mikor lepirult a hagyma, akkor beletesszük a hússzeleteket és egy kevés vizet aláöntve, letakarva, készre pároljuk a húst. Ha szeretjük a csípõs ízt, pár karika csípõs paprikát is tehetünk mellé. A paradicsomos káposztát forrón tálaljuk a hússal és egy pár szelet pirítóssal.