Paradicsomos kefta tagine és zöldséges marhahúsos tagine
sponsored links
Ezt a posztot már nagyon régóta ígérgetem, de mindig volt valami más. Nos tehát, jöjjön egy igazi autentikus, marokkói tagine recept, úgy, ahogy azt hazájában készítik. Volt szerencsém együtt fõzni a szállásunkon a "séffel", Mohameddel, aki nagyon laza volt és egy nagyjából 4 négyzetméteres konyhában tevékenykedik. Illúzióink ne legyenek, a hazai köjál bizonyára bezárná a helyet, merthogy minden volt, de tisztaság kicsit sem, mégis az ételkészítésnél nagyon odafigyelt a részletekre, mindent nagyon sokszor megmosott, úgyhogy hiába kacsingatott a padlón egy-két kupac "valami", hiába nem tudtam megállapítani, hogy a pult tiszta vagy sem, az étel mégis higiénikusan készült. A fõzés elõtt elmentünk bevásárolni a piacra, amirõl már korábban írtam.
A menü pedig paradicsomos kefta tagine és zöldséges tagine volt.
A tagine-ról már korábban volt szó, de ismétlés a tudás anyja, úgyhogy íme:
A tagine Marokkó egyik jellegzetes, nemzeti étele.
Nevét a tálról kapta, amiben készül. Ez egy agyag edény, melyet tûz felé
helyeznek és szép lassan megpárolják benne az ételt. Igazából olyan,
mint a nálunk is ismert római tál. A formáját tekintve a tagine edény
nagyon jellegzetes, mivel kúpszerûen van kialakítva a tetõ része, annak
érdekében hogy a levegõ mozogni tudjon. Marokkóban ezt az edényt a
megmaradt étel tárolására is használják. Konyhájuk elengedhetetlen
kelléke. Utunk során rengeteg helyen találkoztunk út menti árusokkal,
akik csupasz agyag tagine tálakat árultak. Õk ezeket vásárolják hétköznapi ...