Paradicsomos k?poszta vadon term? kakukkf?vekkel, s?lt oldalassal
sponsored links
December 1-je van, a napokban m?g vir?goztak a zavaros id??r?st?l megzavarodott kakukkf?vek a k?zeli hegyi legel?n. A citromos illat? hegyi kakukkf? ?s a k?z?ns?ges kakukkf? ?l ezen a legel?n. Persze vir?g n?lk?l is, eg?sz ?vben nagyszer?en lehet ?ket haszn?lni. Oll?val kell v?gni, azt m?g szeretik is, meg?julnak, friss hajt?sokat hoznak. A vad kakukkf?vek gy?gyn?v?nyk?nt, teaf?k?nt ?s f?szerk?nt is haszn?lhat?k. Egy-egy ?gacska a reggeli vagy az esti te?ba ilyenkor mennyei. Van, aki szereti r?gcs?lni csak ?gy mag?ban a kakukkf? leveleket, pl. t?r?z?s k?zben. Kellemes ?zek, pl?ne a citromos?. A paradicsomos k?poszt?ban is kellemes f?szer a kakukkf?, de a citromos ?z? hegyi kakukkf? k?l?nleges ?zt is ad neki. Elk?sz?t?s: 1 v?r?shagym?t kock?ra v?gtam, olajon ?vegesre pir?tottam, majd f?l ek. ?r?lt piros papr?k?t kevertem a hagym?hoz, mikor kiadta sz?n?t hozz?adtam kb. f?l fej ?sszev?gott (kock?ra v?gott) fejesk?poszt?t. F?szereztem s?val, ?r?lt fekete borssal, pici k?m?nymaggal, bab?rlev?llel, fel?nt?ttem kev?s v?zzel, r?dobtam p?r ?gacska citromos ?s k?z?ns?ges kakukkf?vet. Lefedve p?roltam, m?g ?sszesett kevergettem n?ha, majd mikor a k?poszta ?gy f?lig megpuhult, ?s m?r a lev?t is elf?tte, fel?nt?ttem s?r? paradicsoml?vel ?s m?r fed? n?lk?l k?szre f?ztem. K?zben k?stol?s mellett, ha sz?ks?ges ?des?thet?, ?s a kakukkf? ?gakat ki kell venni. ?rdemes s?r? paradicsomlevet haszn?lni, hogy min?l kev?sb? kelljen lisztes/kem?ny?t?s habar?ssal m?g s?r?teni, de term?szetesen lehet azt is. Az oldalast vasl?basban s?t?ttem pirosra, s? ?s kev?s fokhagyma a f?szere.