Paradicsomos húsgombócok sütõben sütve, cukkini spagettivel
sponsored links
Tegnap este kivettem a fagyasztóból 0,5 kg darált pulykahúst, fasírtot terveztem készíteni. De aztán menet közben alakult a dolog, a végére egészen más lett belõle. Másfajta húsból is elkészíthetõ, a pulyka mellett most az alacsony zsírtartalma szólt. Kicsit vissza kellett vennem most a zsírfogyasztást, ezért ez az étel is egészen kis mennyiségû zsiradékkal, és kímélõ fûszerezéssel készült.
Hozzávalók:
0,5 kg darált pulykahús
1 tojás
2 evõkanál cassava gari (dara)
só
kakukkfû
oregánó
olívaolaj
1 hámozott paradicsom konzerv
2 db répa
friss bazsalikom
só
1 db cukkini
oregánó
kókuszzsír
A darált húst elkevertem a tojással, a fûszerekkel és a garival, majd félretettem. Amíg pihen, a gari felszívja a nedvességet. Majd egész kicsi húsgolyókat formáztam, és egy olívaolajjal vékonyan kikent, hõálló sütõedénybe raktam.
180 °C-ra elõmelegített sütõbe raktam, és 30 percig sütöttem.
Közben a 2 répát megpucoltam, és vékonyra reszeltem. Kevés vizet hozzáadva puhára pároltam, majd beleöntöttem a paradicsom konzervet. Egy botmixer segítségével szétturmixoltam, sóztam, és még együtt pár percig fõztem. A végén adtam hozzá az apróra tépkedett friss bazsalikomot.
A répa sûríti és édesíti is kicsit a paradicsomszószt.
A paradicsomszószt ráöntöttem az elõsütött húsgombócokra, és visszatoltam a sütõbe. 180 °C-on még kb. 25 percig sütöttem.
A cukkinit a spirálozó segítségével spagetti formára vágtam. Nagyon kevés, alig 1 mokkáskanálnyi kókuszzsíron pár perc alatt készre pároltam-sütöttem. Sóval és oregánóval ízesítettem.
A tányéron fészket csináltam a cukkini spagettibõl, majd a közepére halmoztam pár darab húsgolyót, és a paradicsomos szafttal meglocsoltam.