Paradicsomos húsgombóc
sponsored links
Ha paradicsomos ételrõl van szó, akkor ez az egyik nagy kedvencem. :) ...a töltött paprikával karöltve. :D Az idei elsõ adag paradicsomlébõl -amit eredetileg a kamrapolcra szántam- hirtelen felindulásból párhuzamosan készült egy jó adag töltött paprika és paradicsomos húsgombóc. :D Hiába no, mindkettõt imádom. Akár hetekig el tudnék éldegélni rajtuk. :) Persze azóta már került paradicsomlé a kamrába is, így majd õsszel, vagy télen is készülhetnek ilyen finomságok. De tuti nem várok addig, biztos, hogy lesz még a nyáron néhány alkalommal. Annál is inkább, mert olyan dicséretet kapott, amire roppant büszke vagyok. ;)
Hozzávalók 4 személyre:
A húsgombóchoz:
40 dkg darált hús
7 dkg rizs
2 gerezd fokhagyma reszelve
1 kis tojás
só
bors
A paradicsomszószhoz:
1,5 l házi paradicsomlé
2 ek. olaj
2 ek. sima liszt
só
cukor (ízlés szerint)
- A paradicsomlét lábasba öntjük. Ízesítjük sóval, cukorral, majd közepes lángon felforraljuk.
- A rizst átmossuk, lecsepegtetjük, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összegyúrjuk. A masszából 12-16 gombócot formálunk, majd egyenként, óvatosan a forró paradicsomlébe tesszük.
- A gombócokat ~30-35 percig fõzzük a gyöngyözõ paradicsomlében. (A fõzési idõ függ a gombócok méretétõl és a rizs fajtájától is. Legjobb, ha kiveszünk egy gombócot és kettévágjuk, hogy leellenõrizhessük kész vannak-e. :))
- Ha a gombócok megfõttek, óvatosan kiszedjük õket a paradicsomlébõl és melegen tartjuk.
- Egy lábasban az olajból és lisztbõl világos rántást készítünk, majd apránként felengedjük a paradicsomlével. Közben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen a szósz. Kóstolunk, ha kell még ízesítjük.
- Visszatesszük a gombócokat a szószba, egyet forralunk rajta és már tálalhatjuk is. Fõtt burgonyát és/vagy friss kenyeret kínálunk mellé.