Paradicsomleves rizsgombóccal
sponsored links
Hozzávalók a leveshez: 1 l házi paradicsomlé, 1 zeller, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 evõkanál olaj, 1-2 kávéskanál cukor, só; a rizsgombóchoz: 10 dkg rizs, 1 tojás, 1 evõkanál liszt, só; továbbá: 6 dkg sajt, 1 csokor petrezselyemlevél
Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk, a hagymákat apróra a zellert kockára vágjuk. Az olajat felhevítjük és megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd rádobjuk a zellert és átsütjük. Felöntjük 2 dl vízzel meg a paradicsomlével, megsózzuk és addig fõzzük, míg a zeller megpuhul. Félrehúzzuk a lángról és botmixerrel krémesre kavarjuk. Ízlés szerint cukorral édesítjük, megszórjuk petrezselyemzölddel és kiforraljuk. A gombócokhoz a rizst enyhén sós vízben megfõzzük, majd leszûrjük és hideg vízzel átöblítjük. Megszórjuk liszttel, hozzáadjuk a felvert tojást meg az apróra vágott petrezselyemzöldet és összekavarjuk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belõle, majd forró vízben megfõzzük. Akkor van kész, ha a gombócok feljönnek a tetejére. A paradicsomlevest a rizsgombóccal tálaljuk és megszórjuk reszelt sajttal.