Paradicsomlekvár
sponsored links
Bár szokatlannak tûnhet a paradicsom párosítása cukorral, de igazából egy nagyon finom, különleges ízvilágú lekvár a végeredmény, amit mindenki a saját kedvenc fûszereivel ízesíthet kedve szerint. A lekvár jól passzol sajtok és sültek mellé, de egy sima vajas kenyéren is nagyot tud dobni.
Paradicsomlekvár
Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 1 lilahagyma, 1 marék bazsalikomlevél, 4 evõkanál olívaolaj, 15 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál fehérbors, kevés balzsamecet, só. .
Elkészítése:
1. A paradicsomokat megmossuk, keresztben bemetszük, majd 1 percre forró vízbe tesszük.
2. A héját lehúzzuk, a szárvégét kivágjuk, a paradicsomhúst pedig összevágjuk.
3. A megpucolt hagymát apróra vágjuk, a megmosott bazsalikomleveleket pedig felaprítjuk.
4. A hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk és közepes lángon kb. 15 percig fõzzük.
5. Mikor kezd besûrûsödni hozzáadjuk a cukrot és további 10 percig fõzzük.
6. A végén fahéjjal, borssal és kevés ecettel ízesítjük, 2-3 percig forraljuk, majd tiszta, csírátlanított üvegekbe tesszük. Száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.