Paradicsoml? t?lire tart?s?t?szer n?lk?l
sponsored links
Paradicsoml? t?lire tart?s?t?szer n?lk?l
Id?n is sok savany?s?got ?s lekv?rt siker?lt eltennem a t?li id?szakra, ?s most sorra ker?lt a h?zi paradicsoml? is. ?gy ?rom le, ahogy ?n k?sz?tem, de ez biztosan elt?r mindenkin?l egy kicsit. ?n nem rakok bele sem s?t, sem cukrot, sem egy?b f?szereket, csak nat?ron teszem el, ?gyis att?l f?gg majd a f?szerez?s, hogy mihez haszn?ljuk fel. Paradicsom passz?roz? hi?ny?ban botmixerrel turmixolom a z?lds?get ?s ez?rt el?z?leg a h?j?t?l is megszabad?tom, majd a folyamat sor?n ?t is passz?rozom, mert nem szeretem benne a magokat. N?lam ?vek ?ta nem ker?l bele tart?s?t?szer, ha a tisztas?gi szab?lyokat betartjuk ?s j?l kidunsztoljuk, es?lye sincs megromlani, de ha valaki biztosra szeret menni, a v?g?n keverjen bele kev?ske Na-benzo?tot. Neh?z megmondani, hogy h?ny liter lesz bel?le, mert az att?l f?gg, hogy milyen s?r?re szeretn?nk f?zni. Nagyj?b?l a tiszt?n m?rt s?lynak a fel?re lehet sz?m?tani. Fontos, hogy j? ?rett paradicsomokat vegy?nk, k?l?nben savanyk?s lesz a v?geredm?ny. ?n a f?ti fodrosra esk?sz?m. A h?zi paradicsoml?t nem lehet egy lapon eml?teni a bolti v?ltozatokkal, a ny?r zamatai, illatai a h?ziban sokkal konzentr?ltabban vannak jelen. Sokr?t?en felhaszn?lhat?, kiv?l? alap pizz?khoz, sz?szokhoz, levesnek, m?rt?snak vagy csak iv?l?nek, de ?n nagyon szeretem bel?le a paradicsomos k?poszt?t is. Felbont?s ut?n, ha nem fogy el h?t?ben t?roland?, de annak kiv?d?s?re, hogy ne maradjon meg felesleg k?l?nb?z?, kisebb-nagyobb m?ret? ?vegekben szoktam eltenni. A receptben megadott mennyis?gb?l nekem kb 3 liter paradicsoml? lett.
Hozz?val?k:
- 5 kg ?rett bef?z? paradicsom
v?laszthat?:
- cukor
- s?
Elk?sz?t?se:
- A paradicsomot ?tmossuk, hib?s r?szeket elt?vol?tjuk.
- A paradicsomok h?j?t az als? fel?n kereszt alakban bemetssz?k.
- N?h?ny percre forr?, majd hideg v?zbe tessz?k, ?gy k?nnyen el tudjuk t?vol?tani a h?j?t.
- A paradicsomokat f?lbe v?gjuk, csum?j?t kiv?gjuk, nagyobb darabokra felap?rtjuk.
- Egy faz?kba tessz?k, felforraljuk, k?zepes l?ngon n?ha megkevergetve kb 1/2 ?r?t f?zz?k.
- Botmixerrel vagy turmixg?pben leturmixoljuk, egy sz?r?n ?tpassz?rozzuk, hogy a magok ne maradjanak benne.
- A levet visszatessz?k a t?zre, addig f?zz?k tov?bb, m?g a k?v?nt ?llag?ra bes?r?s?dik.
- Ha valaki ?zes?teni, f?szerezni szeretn?, adja hozz? azokat.
- Tiszt?ra mosott, cs?r?tlan?tott ?vegekbe t?ltj?k, szorosan lez?rjuk a tetej?t.
- Fejre ?ll?tjuk 10 percre, sz?raz dunszban hagyjuk kih?lni 2 nap alatt.