Paradicsomi idõk
sponsored links
Fûszeres paradicsomszószban sült csirke
Vannak olyan ételek, amiket lehetetlen lefotózni, mert inkább elveszik az ember kedvét az elkészítéstõl. Pedig jól néz ki forrón asztalra rakva, a hozzá tartozó illatokkal körítve ínycsiklandozó, de képen ez nem jön át. Azért el kell hinnetek nekem, hogy ez az étel finom. És egyszerû is, nem üli meg a gyomrot, ráadásul szezonális.
Úgy vagyok ilyenkor a paradicsommal, mint a görögdinnyével: amíg van, addig eszem, ahogy csak tudom. Az idei jó év kárpótlás a tavalyiért, a szabadföldi paradicsomok betörtek a piacra, mélyponton vannak az árak. A szabadföldi paradicsom íze pedig kárpótlás a félbemaradt nyárért. Még a kenyeret is visszaengedtem a vacsoramenübe a bruschetta miatt. Aztán ott van a salsa, meg a fûszeres paradicsomszószos tészta, és a minestrone, ami azért is nagyon jó, mert a szintén dömpingelõ cukkiniket is bele lehet süllyeszteni zokszó nélkül.
Szerencsére kerttel rendelkezõ felmenõim tudnak a paradicsom-imádatomról, és látogatáskor mindig megkínálnak egy jó nagy adaggal. Így aztán bõségesen rendelkezésre áll. A most következõ étel pedig telis-tele van vele.Talán a mediterrán világban kedvelt baszk csirkéhez hasonlít a legjobban, de nincs benne paprika, mert ez most itt a paradicsom színpada, ugyebár.
Télen volt már egy hasonló verzió, csak az konzervbõl, és kíváncsi voltam, hogy a levesesebb frissel hogyan jön ki. Ezúttal sütõben sült, bazsalikom, oregano, rozmaring, sok-sok fokhagyma és a végén ráolvasztott mozzarella egészítette ki, tészta helyett pedig kis zsömleszerû, fokhagymás pizzalepénykéket (pizzatészta feltét nélkül) sütöttem mellé, hogy legyen mivel mártogatni a szaftot.
6 személyre: ...