PAPRIKÁS KRUMPLI - KRUMPLIPAPRIKÁS
sponsored links
A hûvösebb idõ beköszöntével bizony többször kerül az asztalra nehezebb és tartalmas étel. Az egyik ilyen a paprikás krumpli. Van aki kolbásszal készíti, van aki virslivel, van aki mindkettõvel.
Abban azonban mindenki közös nevezõre jut, hogy igazi magyaros étel a maga paprikás, laktató valójával.
Ezért is hívták régebben a szegények ételének, de a tehetõsebbek is egyre gyakrabban készítették. Manapság azonban egy kicsit lenézett étellé vált, ezáltal nem igazán vendégkínáló már. Viszont családi és baráti kerti összejövetelek egyik igen kedvelt étele, mert bográcsban is készíthetõ, és a nagy mennyiségben való elkészítése nem megy a minõsége rovására. Nem beszélve arról, hogy a pénztárcánkat sem könnyíti meg nagyon a költsége.
Ezért is hívták régebben a szegények ételének, de a tehetõsebbek is egyre gyakrabban készítették. Manapság azonban egy kicsit lenézett étellé vált, ezáltal nem igazán vendégkínáló már. Viszont családi és baráti kerti összejövetelek egyik igen kedvelt étele, mert bográcsban is készíthetõ, és a nagy mennyiségben való elkészítése nem megy a minõsége rovására. Nem beszélve arról, hogy a pénztárcánkat sem könnyíti meg nagyon a költsége.
A történeti források szerint mintegy kétszáz esztendõre vezethetõ vissza...
A történelmi könyvekben, olvashatunk arról, hogy Mátyás király visegrádi palotájában krumplipaprikás készült. Hát ez ugyanolyan képtelenség, mint ahogy az is, hogy igazságos Mátyás a karórájára nézett, és szóvá tette, hogy hol késik az ebéd...
De miért is?
Kezdjük a krumplival: ez a gumós növény eredetileg a perui ...