Paprikaszószos-Cheddar sajtos kifli

2017-11-06

sponsored links







Nagyon régóta terveztem, hogy a paprikaszószomat kelt tésztával is kipróbálom. Annyira szeretem, hogy kifejezetten szórakoztatónak tartom azon agyalni, milyen típusú ételekbe csempészhetném bele. :D Volt már belõle mártás hús mellé, kevertem fõtt tésztához, túrógaluskához, használtam pizzamártásnak, és szendvicsre is tettem már majonéz helyett. Ezek a variációk persze mégsem tanúskodnak túl nagy fantáziáról, de hát ugyanazt a szószt nem is lehet annyiféle módon a különbözõ ételekhez adni. De azért még ötletelek. :D
Ha már pizzára mártásként jól vizsgázott, egyértelmû volt, hogy kiflitöltelékként is megállja majd a helyét, pláne sajttal. :) A tésztájához csak egy csöppet kellett módosítanom a pizzatésztámat, a kivitelezés pedig a sörkifliéhez hasonlítható.
Nem is indulhatna szebben ez napsütéses, de hideg, novemberi hétfõ reggel, mint egy finom, paprikaszószos kiflivel! ;) ?hát még kettõvel! :D





Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg finomliszt
1 tk. só
1 mk. cukor
3 ek. extra szûz olívaolaj
2 dkg friss élesztõ
10 dkg natúr joghurt
1 dl víz
1 ek. olívaolaj a kenéshez

Paprikaszószhoz:
5 dkg mascarpone
2 bocskorpaprika (magház nélkül 15 dkg)
1 dl tejszín
1 csapott tk. morzsolt oregánó
õrölt fehér bors

2 ek. olívaolaj
12 dkg fehér Cheddar sajt

elkészítés:

  1. A liszteket tálba mérjük, a közepükbe egy kis mélyedést készítünk, beletesszük az elmorzsolt élesztõt, a cukrot, és egy kevés lisztet is hozzádolgozva, simára keverjük a langyos vízzel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a szobahõmérsékletû joghurtot, az olívaolajat, és sima felületû, ruganyos tésztává dagasztjuk. Olívaolajjal vékonyan kikent tálba tesszük, letakarjuk, és huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a paprikaszószt: a megmosott, magházától megfosztott paprikákat kis kockákra aprítjuk, lábasba téve, a felforrósított olajon megdinszteljük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és félig elforraljuk a levét.
  4. A darabos szószt botmixerrel pürésítjük, majd visszaöntjük a lábasba, sóval, oregánóval fûszerezzük, és sûrûsödésig fõzzük. Kihûtjük, majd összekeverjük a mascarponéval.
  5. A megkelt tésztát 3 egyenlõ részre osztjuk, gömbölyûre formázzuk, és negyedóra kelesztés után, egyenként 30 cm átmérõjû körlapokká kinyújtjuk.
  6. Az elsõ körlapon elkenjük a fele mennyiségû szószt, megszórjuk egy adag reszelt sajttal, és befedjük a 2. körlappal. Erre kenjük a maradék szószt, sajtot szórunk rá, és a 3. tésztalappal lezárjuk.
  7. A tésztakorongot 12 cikkre vágjuk, mindegyiket feltekerjük, kissé ellapítjuk, és sütõpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk. Letakarva kelesztjük 20 percet, majd a tetejüket lekenjük olívaolajjal (szórhatunk rá szezámmagot is).
  8. A kifliket 200°C-os sütõbe toljuk, a hõfokot 190°C-ra mérsékeljük, és a péksütiket pirosra sütjük. Tortarácsra szedve langyosra hûtjük.
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)
sütési idõ: kb. 30 perc











Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/11/papri...

sponsored links

Keres?s