Paparája
sponsored links
A tegnapi modernebb menü után most jöjjön egy teljesen hagyományos, gyerekkori emlékeket idézõ fogás.:)
Biztos furcsa a címe, és magából a szóból senki sem tud következtetni a végeredményre vagy az alapanyagokra, kivéve ha esetleg rendelkezik némi román nyelvismerettel. Az elnevezés ugyanis a román pãpãraie szóból ered, ami nem mást jelent, mint rántottát, habart rántottát. A sima "púpos rántottát" mifelénk papã névvel szokták illetni. Nos, az elõbbi pãpãraie-t a magyarság is átvette, legalábbis erre mifelénk, a Felsõ-Marosmentén. Igenám, de nálunk nem az egyszerû rántottát nevezik így, hanem egy gazdagabb, hagymával, túróval, puliszkaliszttel készülõ változatát. Édesanyám sokszor készítette gyerekkorunkban mert mindenki szerette, mert laktató volt, és bizony, amikor nem tojtak rendesen a tyúkok, még a tojások számát is néha 1-re csökkentette. Természetesen, puliszkával kell tálalni, és ilyenkor, tavasszal az uborkasaláta nem hiányozhat mellõle. Télen bármilyen savanyúsággal kínálható.
Paparája
Hozzávalók 4 személyre: 3 csokor újhagyma vagy 3 nagyobb hagyma, 1 evõkanál disznózsír vagy 1/2 dl olaj, 1/2 teáskanál pirospaprika, 2 marék kukoricaliszt vagy kukoricadara, 25 dkg ...