Papad & Papas

2012-06-18

sponsored links


A perui konyha az utóbbi években igen elõkelõ helyet foglal el a nemzetközi gasztronómiában. Számos neves séf fedezte fel õsi alapanyagait, természetességét és változatosságát. Peru
konyhamûvészetét nemcsak rendkívül változatos klímája, hanem a különbözõ - japán, kínai, spanyol, indián - hatások keveredése is meghatározza. És persze, a nyolcezer õshonos burgonyafajta vagy a harmincötféle kukorica, az innen származó bab, paradicsom, földimogyoró, vagy a sokat használt chilipaprika, illetve a fehérjegazdag gabona, a quinoa. Peru kétségkívül legismertebb nemzeti étele a ceviche, a citruslében pácolt nyers hal. Egy másik nemzeti étel a papas a la huancaina: pikáns mártással leöntött burgonya (titka egy kevés sós keksz, ez sûríti a szószt). Az étel névadója a Peru középsõ részén fekvõ Huancayo tartomány, ahonnan származik. Leggyakrabban felkarikázott fõtt burgonyára locsolva, fõtt kemény tojással, fekete olajbogyóval és kukoricaszemekkel díszítve tálalják. A mártás maga krémes és lágy, a chilitõl pikáns (a Peruban használt sajt legjobban fetával helyettesíthetõ.) A mártást Aida, az Így fõzünk mi könyv perui szereplõje tanította nekem. 

Ha már perui gasztronómia, nézzétek ...

Folytats a blogon ... chiliesvanilia.blogspot.com/2012/06/p...

sponsored links

Keres?s