Pannukakku
sponsored links
Vagyis finn palacsinta. Mióta a Kalevala Baráti Kör ismerõse lettem, ilyen izgalmas dolgokkal találkozom. Finnországban többször voltam télen, mert az októberi havazás szerintem már annak számít, és az április végi méter magas hó is. A január meg vita nélkül az, nem beszélve a mínusz húsz fokos márciusról. Egyetlen kivétel volt, a szeptember, napsütéssel és zöld tájjal. De a tél, különösen a január, elgondolkodtatott. Délelõtt fél tízig sötét van, teljes fény dél körül, majd kettõkor már elkezdõdik a hosszú alkonyat, és négykor vége a napnak. Ma minden finn ételhez tálalnak friss zöldséget, importot persze, de mi volt azelõtt? Télire eltett gyökérzöldségek, krumpli, tejtermékek, hal, és mindehhez a sötét és hideg. Nem lehetett egyszerû. A finn palacsinta is olyan alapanyagokból van, ami biztos volt minden világtól elzárt finn tanyán.
Pannukakku (15x30 cm-es tepsiben):
Összekeverünk 2 dl lisztet, 0,6 dl cukrot, fél teáskanál sütõport, fél teáskanál sót, fél teáskanál vanília esszenciát. Hozzákeverünk 4 dl tejet, 1 egész tojást és 4 dkg ...