Panforte - olasz karĂĄcsonyi desszert

2017-12-18

sponsored links

Panforte - olasz karĂĄcsonyi desszert

Panforte egy hagyomĂĄnyos olasz, gyĂŒmölcsöt Ă©s csonthĂ©jasakat tartalmazĂł, erĂ”sen fĂ»szeres karĂĄcsonyi  desszert. A toszkĂĄnai Siena vĂĄros környĂ©kĂ©rĂ”l szĂĄrmazik, eredete a 13. szĂĄzadig visszanyĂșlik. Jelenleg is nagyon nĂ©pszerĂ» OlaszorszĂĄgban, több ĂŒzletben kaphatĂł kĂŒlönfĂ©le csomagolĂĄsban, az összetevĂ”k szerinti többfĂ©le vĂĄltozatban. Ezek az ĂŒzletek a recepteket titkosan kezelik. Van olyan nĂ©zet, mely szerint az igazi Panforte 17 összetevĂ”t tartalmaz (ĂĄllĂ­tĂłlag Siena vĂĄros 17 kerĂŒletĂ©re utalnak ezzel). Persze azĂ©rt otthon is sĂŒthetĂ” ez a finom sĂŒtemĂ©ny,  egyszerĂ» elkĂ©szĂ­teni. Én Chilii receptje alapjĂĄn sĂŒtöttem, Ă©s ha a mĂ©zeskalĂĄcs fĂ»szerkeverĂ©k alkotĂłelemeit is beszĂĄmĂ­tjuk, akkor bĂ”ven megvolt a 17 hozzĂĄvalĂł. ?

HozzĂĄvalĂłk:
75 gramm mogyorĂł
75 gramm mandula
175 gramm kandírozott narancs és citromhéj (összesen a kettÔ)
50 gramm bĂșzaliszt
10 gramm natĂșr kakaĂłpor
1 mokkåskanål mézeskalåcs fûszerkeverék
1 mokkåskanål Ôrölt fahéj
100 gramm cukor
100 gramm méz
A mogyorĂłt szĂĄraz serpenyĂ”ben megpirĂ­tottam Ă©s konyharuhĂĄba tĂ©ve ledörzsöltem a vĂ©kony hĂ©jĂĄt. a mandulĂĄval nem volt ilyen teendĂ”m, mert szeletelt hĂĄmozott mandulĂĄt vĂĄsĂĄroltam. MindkĂ©t fĂ©le olajos magvat aprĂłra összemetĂ©ltem. Az összemetĂ©lt magvakat egy mĂ©lyebb tĂĄlba öntöttem, rĂĄszĂłrtam a kandĂ­rozott citrushĂ©jakat, a kakaĂłt, a lisztet Ă©s mind a fĂ»szereket. A cukrot a mĂ©zzel tĂ»zre tettem Ă©s  kevergetveösszeolvasztottam. Mihelyt elolvadt a cukor, azonnal råöntöttem a tĂĄlban lĂ©vĂ” hozzĂĄvalĂłkra Ă©s mindent jĂłl összekevertem. SĂŒtĂ”papĂ­rral bĂ©lelt 22x18 centis tepsibe beleigazgattam, kb. 1 centi magassĂĄgĂș volt a massza a tepsiben. (Az eredeti recept 20 cm ĂĄtmĂ©rĂ”jĂ» kerek formĂĄt ajĂĄnl). Eddigre elĂ”melegĂ­tettem a sĂŒtĂ”t 150 fokosra, Ă©s 30 perc alatt megsĂŒtöttem. KivĂ©ve rĂĄcson hĂ»töttem ki. 

Miutån kihûlt, szeletelhetÔ- Porcukorral megszórva kell tålalni. Bedobozolva elåll - hogy meddig, azt nem tudom...?
Mivel nem tĂșl nagy mennyisĂ©g ez az adag, nĂĄlunk biztos nem lesz "hosszĂșĂ©letĂ»" .  ?
Én nem szĂłrtam meg porcukorral, mert nekem Ă­gy is elĂ©g Ă©des.
Egyébként nagyon finom, köszönöm Chilii-nek a receptet! ?


Folytatás a blogon ... https://tortafuggo.blogspot.com/2017/...

sponsored links

Keres?s