Panettone az olasz kar?csonyi s?tem?ny
sponsored links
Hozz?val?k:
50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1
tasak van?li?s cukor, 1 toj?s+ 4 toj?s s?rg?ja, 5 dkg aszalt v?r?s ?fonya vagy
m?s aszalt gy?m?lcs, 1 tasak sz?r?tott- vagy 2 dkg friss ?leszt?, 1 citrom
lereszelt h?ja, 1 dl langyos tej, 1 csipet s?, ?r?lt szegf?szeg ?s fah?j,
porcukor a sz?r?shoz.
1. A tejet meglangyos?tjuk, belekever?nk
egy te?skan?l cukrot, ?s belekavarjuk a sz?r?tott ?leszt?t vagy belemorzsoljuk
a friss ?leszt?t, majd hagyjuk negyed ?r?t, am?g sz?pen felfut.
2. A felfuttatott ?leszt?t hozz?adjuk kb.
10 dkg liszthez, ?s t?szt?v? gy?rjuk, majd 5-6 percig dagasztjuk. F?li?val
letakarjuk, ?s meleg helyen egy ?r?t kelesztj?k.
3. Amikor megkelt, ?tgy?rjuk, hozz?adjuk a
felvert toj?st amib?l keveset f?lretesz?nk a t?szta ken?s?hez, a marad?k lisztet,
citromh?jat ?s a f?szereket, valamint a vajat ?s a k?tf?le cukrot.
4. Alaposan ?sszedolgozzuk, ?s dagasztjuk,
majd ?jra letakarjuk f?li?val, ?s egy ?r?t kelesztj?k.
5. Amikor megkelt, ?tgy?rjuk (ilyenkor
annyi lisztet adjunk m?g hozz?, hogy a t?szta m?r ne tapadjon a kez?nkre). A
t?szt?t kiss? kiny?jtjuk, megsz?rjuk az aszalt gy?m?lcs?kkel ?s egy kisebb
tortaform?ba vagy panettone s?t?form?ba helyezz?k.
6. A tetej?t megkenj?k a ken?shez
f?lretett toj?ssal, 180 fokra el?meleg?tett s?t?be tessz?k, ?s 50-60 perc alatt
sz?p aranybarn?ra s?tj?k. (Ha s?t?s k?zben a teteje nagyon barnulna, takarjuk
le egy aluf?li?val.) Tegy?k ki egy r?csra, ?s hagyjuk kih?lni, szeletel?s el?tt
porcukorral megsz?rva k?n?ljuk.