Pamukalmás, vadmentás ital a vadalmafák emlékére
sponsored links
Nagyon régen, amikor még sok vadalma termett az erdõkben, fás legelõkön.... De hol is van az az idõ, hiszen ezeket a vadgyümölcsfákat már nem igen hagyják meg az erdõkben, a fás legelõkrõl pedig szintén csak múlt idõben beszélhetünk lassan. Nemrégen jártunk egy Ormánsági, egykori fás legelõn, ahol pár éve még, akár 200 évesnél is idõsebb famatuzsálemek sokasága állt. Ma nyomuk sincs. Ill. csak nyomuk van, kétasztalnyi vágásfelületek a legelõn, és várhatóan a legelõ sem lesz sokáig. No de ennyi hirtelen jött természetsiratás után, vissza a vadalmákra.
A régiek fontos itala volt a vadalmavíz. A gyümölcsöt igen nagy mennyiségben gyûjtötték, majd megmosva, áttörve, hordókba tették és leöntötték vízzel. Savanykás almaital keletkezett. Ezt itták, sokszor víz helyett is.
Öcsém nemrégen meglepett egy láda "pamukalmával, otthonról", ez nem vad, de régi almafajta. Felénk így hívnak egy apró, nyári, édes almát. Már lassan két hete esszük, nagyon finom, de már kezdett túlérni, ezért az utolsókból az alábbi ...