Palócleves Gundel módra
sponsored links
Szürke idõben jól esik egy kis tartalmas, forró leves. Ha ennek még nagy múltú története is van, akkor még egy kis anekdota is jár az ízletes fogás mellé.
A Bajorországból származó Gundel Jánost nevéhez fûzõdik a palócleves megalkotása. 1857-ben vándorolt Magyarországra és vendéglátással kezdett foglalkozni. Ferenc József koronázásakor már õ szervezte az ünnepi vacsorát. Rá két évre 1869-ben megnyitotta elsõ saját éttermét.
Sikeres vendéglátóhelyet üzemeltetett, ahová az akkori közélet prominens alakjai örömmel jártak. Néhány állandó vendég közülük: Mikszáth Kálmán a nagy palóc, Tisza Kálmán, Jókai Mór, Lotz Károly...
Többféle történetet olvashatunk a palócleves megszületésérõl. Egyik szóbeszéd azt állítja, hogy maga Mikszáth Kálmán kérte, hogy alkosson valami kedvére valót Gundel János.
Más források szerint az István fõherceg szállóban található Mikszáth szoba 1894-es avatására készült ez a leves. De vannak olyanok is, akik azt állítják, hogy a nagy palóc születésnapjára fõzték az ízletes és tartalmas ételt.
"Gundel János mindenesetre nagyszerû fogást alkotott: zöldbabos, krumplis ürülevest, tejföllel habarva, kaporral meghintve. Ha lehet hinni a legendáknak az avatás alkalmával Mikszáthnak annyira ízlett ? a menükártyán már palóclevesként aposztrofált - étel, hogy azon nyomban két tányérral is szedett magának, s nem csupán udvariasságból."
Elkészítési idõ: 1 óra
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg sertéscomb (az igazihoz birkahúst használjatok)
30 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
15 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg disznózsír
4 gerezd fokhagyma
2 ek. õrölt édes paprika
1 csokor friss kapor
1/2 tk. só
2 ek. liszt
2 dl tejföl
Gasztroblog Boldog Kuktától
Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!