Palócleves
sponsored links
Nyáron a levesevés sokaknál kimerül a hideg gyümölcslevesek kortyolgatásában. Pedig levesekben is igenis van olyan tipikus nyári! Ilyen ez a híres levesünk is : a palócleves. Palócnak nem palóc, de a legnagyobb palóc: Mikszáth Kálmán tiszteletére készítette Gundel. Hogy miért pont bárány (ill. az eredeti receptúra szerint ürü) azt nem tudom, de az eredmény jó lett. Egy kellemesen savanykás, frissítõ, fûszeres leves, amit én különösen könnyen készítek el. A bárány ill. a fiatal birka húsa tiszta, nagyon könnyû, ízletes, bár tudom, hogy nem mindenki szereti. Próbálkozni azért lehet. Legnagyobb kedvenc persze a zöldbab benne: abból is a zöldhüvelyût preferálom. Szebben mutat, ropogósabb, különösen, ha csak a végén adod hozzá. Télen is elkészíthetõ, de a fagyasztott zöldbab - akár a zöldborsó - különösen finom frissen.
Palócleves - sok zöldbabbal
Mennyiség : 3-4 fõ
Elõkészítési idõ: 10-15 perc
Fõzési idõ : 30 + 20 perc
Hozzávalók:
450 g bárány vagy fiatal birka
1 ek olaj
20 g házi szalonna
fûszerpaprika
1 közepes hagyma
1 nagy gerezd fokhagyma ...