Palóc és csülök avagy A jó palócok, jó levesei
sponsored links
Ez van, ezt kívántam.
Jó kis Palóc levest, igaz most füstölt csülökkel, mert rám kacsintott a boltban.
Igaz, dobtam bele egy kis tárkonyt is, mert szeretem.
Igaz, fagyasztott zöldbabbal, mert most ez volt a friss ?
Igaz, vagy nem igaz, jól megettem ?
Ez van, ezt kívántam.
CSÜLKÖS PALÓCLEVES
Hozzávalók:1 db füstölt csülök
40 dkg burgonya
35 dkg zöldbab
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 ger. fokhagyma
1 szál sárgarépa (kb. 15 dkg)
1 p. tejföl (175g)
2 db babérlevél
fûszerpaprika
fûszerpaprika
õrölt kömény
tárkony
bors, só
liszt
A füstölt csülköt külön vízben megfõzzük, kihûtjük, kedvünkre való darabokra felcsíkozzuk, a levét félretesszük. A vöröshagymát, felaprítjuk, kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, majd a tûzrõl lehúzva meghintjük fûszerpaprikával, zúzott fokhagymát adunk hozzá, elkavarjuk és felöntjük vízzel. A tûzre visszarakva, hozzáadjuk megtisztított és felkockázott burgonyát, a karikára vágott sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, köménnyel és tárkonnyal ízesítjük. Annyi vízzel felöntve, ami jól ellepi egyszer felforraljuk, aztán jöhet bele a zöldbab. Amikor a zöldségek megpuhultak (! még kb.10 percig fogjuk fõzni, ezt vegyük figyelembe a zöldségek puhaságánál !) hozzáadjuk a feldarabolt csülköt, most adunk hozzá a füstölt lébõl (ízlés szerint) néhány percig fõzzük, majd tejfölös habarással besûrítjük.