Palóc leves, a magam módján
sponsored links
Ezidáig egyszer ettem palóclevest, ennek már jópár éve és annyira, de annyira finom volt, hogy már akkor eldöntöttem, hogy ilyet csinálni fogok...valahogy mégis elfelejtõdött....mostanáig, amikor is elhatároztam magam...igen ám, de receptjét nem tudtam...elkezdtem keresgélni a neten...ahány ház, annyi szokás alapon ezer féle variációt találtam...
Tárkonnyal, kaporral, csipetkével, anélkül, répákkal vagy anélkül, birkahúsból, sertésbõl, csirkébõl...azt az ízt kerestem, amit évekkel ezelõtt kóstoltam...hát, nem volt egyszerû...kinyitottam a hûtõt, ami itthon volt, abból gazdálkodtam, mentem a saját fejem után...
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
3 gerezd fokhagyma
Kevés olaj
20 dkg zöldbab
20 dkg krumpli
1 csapott ek õrölt piros paprika
Vegeta
Só
Bors
1 ek liszt
1 kis pohár tejföl fele
Elkészítése:
Az apró kockára vágott csirkemellet vegetával megszórjuk és hagyjuk addig állni, ameddig a többi hozzávalót elõkészítjük.
A felkockázott vöröshagymát a karikára vágott sárgarépával és petrezselyem gyökérrel kevés olajon megdinszteljük, beledobjuk a húst és fehéredésig pároljuk.
A tûzrõl levéve megszórjuk piros paprikával és felengedjük vízzel.
Mivel a csirkemell hamar megfõ, így beletehetjük mar az elején a zöldbabot is. Tetõ alatt alacsony lángon addig fõzzük, amíg megpuhul a zöldbab is, ekkor beletesszük a kockára vágott krumplit.
Amikor a krumpli megpuhult, behabarjuk a tejfölben elkevert liszttel. Sóval, borssal, vegetával ízesítjük.