PALÓC LEVES - bográcsban készítve
sponsored links
A neve ellenére ez a leves nem a Palócföldrõl származik, bár azért annyi köze van a palócokhoz, hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére készítették (Gundel János) 1892-ben az akkori István Fõherceg Szállodában Pesten. Bizonyára nagyon ízlett neki a leves, mert állítólag kétszer is szedett a tálból, és valószínûleg nem csak udvariasságból.
Elkészítése elég egyszerû ennek a paraszti elnevezésû levesnek. Az igazi palóclevest ürücombból vagy lapockából készítik, de Mi mindig sertéscombból készítjük. A családom körében nagy kedvenc ez az étel > tavasztól õszig szinte mindig bográcsban készítjük, ami egy plusz ízt ad neki, de télen is elõszeretettel fogyasztjuk a konyhai tûzhelyen fõzött palóclevest.
Hozzávalók:
- kb. 70 dkg sertéscomb
- kb. 50 dkg zöldbab
- 5 db közepes burgonya
- 2 közepes paradicsom ...