Paleo sajt és sajtkrém
sponsored links
A sajtkrém az úgy készül, mint a kesutejföl, csak mandulából és sokkal sûrûbb, bár én inkább kókusztejfölt szoktam készíteni, az kevesebb kalória és szénhidrát. A sajt receptet itt találtam, ez olyasmi állagú, mint egy lágyabb sajt, például a mozzarella. Pizzára is lehet tenni, persze csak a végén, hogy kicsit ráolvadjon. Jól lehûtve reszelhetõ is, nem mondom, hogy rendszeresen fogom készíteni, de a feeling megvolt legalább:)
Sajtkrém hozzávalói:
15 dkg blansírozott mandula
0,5 dl víz
1/2 tk. Himalája só
1 tk. citromlé
1 tk. almaecet
2-3 ek. kókuszkrém
Sajt hozzávalói nálam:
15 dkg kesudió
1 tk. Himalája só
1/2 tk. szárított oregano
1/2 tk. szárított bazsalikom
pici só
3,75 dl mandula tej
2 ek. citromlé
1 ek. almaecet
8 tk. zselatin
+
olíva olaj a forma kenéséhez
A sajtkrémhez a mandulát elõször blansíroztam, forralt vízzel felöntöttem, hagytam állni 5 percig, majd leszûrtem és kinyomkodtam a mandulákat a héjukból. A mandulát ezután vízben feltettem fõzni, kb. 15 percig fõztem, majd leszûrtem, food processzorba tettem, a többi hozzávalóval, kivéve a kókuszkrémet, krémesre kevertem, megkóstoltam, ízesítettem , majd a kókuszkrémet csak úgy beleforgattam. Lezárt dobozkában a hûtõben tárolom. A sajthoz a kesudiót felöntöttem vízzel, lassú tûzön 15 percig fõztem, majd leszûrtem. Betettem a food processzorba, hozzáadtam a sót, a fûszereket, ezeket ízlés szerint lehet adagolni, változtatni vagy elhagyni. Food processzor helyett turmix is jó hozzá. Egy kevés mandulatejet öntöttem hozzá és addig járattam a gépet, míg teljesen pasztaszerû nem lett. Hozzáöntöttem a mandulatejet, a citromlevet, ecetet és összeforraltam, Egy kevéset levettem belõle, ezzel simára kevertem a zselatint, majd hozzáöntöttem az egészhez, jól elkevertem. Nekem két kisebb szilikon formám volt, kikentem õket olíva olajjal és beleöntöttem a folyadékot. Pár órára hûtõbe tettem, míg megdermedt, majd lezárt dobozban tárolom a hûtõben.
Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)