Paleo nudli
sponsored links
Már nagyon régen akartam volt fõleg a férjemnek, aki abszolút édes szájú nudlit készíteni. Nem ördöngösség, vannak hozzá paleo alapanyagok. Egyszerre annyi nudli készült, hogy a felét dobozban szétterítve, fóliázva eltettem a mélyhûtõbe. Ami a fenti képen látszik, ez a mennyiség a nudlinak csak a fele. Lehet, hogy a fiam is betársul majd, én persze nem, mert bõszen, immár másfél éve ketogénezem, vagy valami olyasmi. Ez az igazi, amikor háromféle igényt kell kielégíteni, mert a fiam sem biztosan társul be a tömény szénhidrát evésébe. A leírt recept mennyiségét felezzétek, harmadoljátok, kinek milyen mennyiség az igénye?!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg gesztenyeliszt
- 5 dkg maradék földi mandula liszt – opcionális, bár markáns íze van (maradék!)
- 4 ek. nyílgyökér vagy tápióka liszt
- 3 ek. bambuszrost
- 2-3 db tojás – méretfüggõ
- 4 ek. vaj vagy olíva olaj
- Annyi víz, hogy a massza ne legyen ragacsos, azaz a nudlik könnyen formázhatóak maradjanak. Kb. 1-1.5 dl kell ehhez a mennyiségû liszthez.
Javaslom egyébként, hogy ne vacakoljatok, ha túl vizes lenne a keverék, akkor még egy kevés vizet bele, ha pedig túl száraz, akkor lisztet! Tisztában vagyok azzal, hogy drága az alapanyag, ezért aztán azt tanácsolom, hogy harmadolva csinálj egy próba tésztát, kifõzéssel együtt!!!
- 3 liter forrásban lévõ víz, só, 1 tk. zsír
A morzsához:
- Lehet diót darálni és állandó keverés mellett megpirítani.
- A mai választásom a szezámpehelyre esett.
- 1 ek. vaj; 2 ek. olaj
- Xukor0stevia – ízlés szerint, de kb. 1 lapos ek.
Kínáláshoz:
- Porxukor – xukor0stevia – ízlés szerint
- Készülhet gyümölcsvelõ – pl. a képen látható a mélyhûtõbõl felolvasztott sárgabarack velõ.
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit keverjük össze és ügyeljünk a fent leírtak szerint az állagára.
- Forraljunk fel kb. 3 liter vizet, dobjunk bele sót és kevés zsírt.
- A gyúrt tésztából csipegessünk le darabokat, melyeket nudli formára görgessük a két tenyerünk között, majd a forrásban lévõ vízbe tegyünk bele egy maréknyi összegyûlt mennyiséget. A legelsõ nudlit egymagában tegyük a forró vízbe, és amikor a víz tetejére feljött, akkor mehet a vízbe a többi. Folyamatosan készítsük a nudlikat, és amikor az elsõ adagot lukacsos kanállal kimeregettük, akkor mehet a vízbe a következõ mennyiség.
- Olajat hevítsünk fel egy palacsinta sütõben és tegyünk hozzá egy kevés vajat (olajjal sütve nem fog a vaj megégni, de finom lesz a pirított morzsa). Állandó keverés mellett süssük aranybarnára a diót vagy a szezámpelyhet, és amikor kész, akkor keverjünk hozzá egy kevés xukrot.
- Lehet vásárolni porxukrot, avagy darálhatunk kávédarálóban is. Én a legjobban az eritrit+stevia = xukor0steviát kedvelem. Ezzel szórjuk meg a nudli tetejét.
- Amennyiben gyümölcsvelõ is készül, akkor téli idõszakban mélyhûtött, nyáron szezonális gyümölcsöt turmixoljunk össze. Tehetünk hozzá almapektint is, akkor dzsem lesz a végeredmény! Én nem igénylek pl. sárgabarackba további édesítést, de ez egyéni.