Paleo finomságok
sponsored links
Az idei Húsvétra csakis 100%-ban paleo süteményeket készítettem. Hagyományos egyáltalán nem készült,még a család többi tagjának sem.
A recepteket gasztroblogokról és más internetes oldalakról kölcsönöztem.Néhol pedig egy kis saját rafinériát is bevetettem.Nagyon finom lett mindegyik.A sportszeletre hasonlító csokis energiaszelet lett az elsõ számú nálam,majd ezt követi az almás-dióhabos torta és a karamella.De a többi is nagyon finom!
A finomságok a következõk:
- Piskótatekercs avokádós csokikrémmel töltve
- Dióhabos pite
- Karamella
- Mazsolás-mandulás kalács
- Energiaszelet sütés nélkül ( paleo sportszelet )
- Habos-almás-diós torta
Piskótatekercs avokádós csokikrémmel töltve
A recept forrása: Itt
Az én változatom pedig:
A piskótához:
- 4 db L-es tojás
- 5 dkg darált mandula
- 5 dkg eritrit
- késhegynyi Bourbon vaníliapor
A krémhez:
- 2 db kisebb érett avokádó húsa
- 2 púpozott ek.holland kakaópor
- 2-3 púpozott ek.méz
- 1 kanál puha kókuszzsír
A szóráshoz:
- poreritrit
A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgáját az édesítõvel és a vaníliával habosra verjük.A mandulát hozzákeverjük és a tojáshabot is lazán hozzáadjuk.Sütõpapírral bélelt nagyméretû tepsibe simítjuk és készre sütjük a piskótát.Még melegen enyhén nedves konyharuhára borítjuk és óvatosan lehúzzuk róla a papírt.A ruhával együtt feltekerjük.Amikor kihûlt,töltjük a krémmel.
A krémhez az összes hozzávalót egy késes aprítóba tesszük és sûrû, krémes állagúvá turmixoljuk.
A krémet a piskótába töltjük és újra feltekerjük.Amikor kész,egy tálcára tesszük pihenni.Poreritrittel megszórjuk és szeleteljük.
Dióhabos pite
A recept forrása: Orsinál itt
Hozzávalók a tésztához:
- 300g õrölt mandula
- 3 db M-es tojás
- egy nagy csipet Himalája só
- 2 teáskanál mindenmentes sütõpor
- egy nagy csipet szódabikarbóna
- 1 evõkanál kacsazsír
Összegyúrjuk és fél órára a hûtõbe tesszük.Majd egy vékonyan kókuszzsírral kikent tepsibe (20 x 30cm) nyomkodjuk egyenletesen.
Kevés rummal elkevert paleo sárgabaracklekvárral megkenjük.Erre pedig rákenjük a diós krémet.
Hozzávalók a diós krémhez:
- 6 tojás
- 6 evõkanál eritrit
- 1 teáskanál õrölt fahéj
- fél citrom héja
- 25 dkg darált dió
A tojások fehérjébõl kemény habot verünk.A sárgáját felhabosítjuk az édesítõvel,majd hozzáadjuk a fahéjat, a citrom héját és a diót is.Végül a keményre vert tojáshabot lazán hozzákeverjük.Az egészet a lekvárral megkent alapra kenjük.Elõmelegített sütõben készre sütjük kb. 30 perc alatt.
Miután kihûlt,felszeleteljük.Én egy kissé száraznak találtam,így a szeletek tetejét még megkentem egy kis lekvárral és mindegyik tetejére tettem még egy-egy darab dióbelet.
Karamella
Hozzávalók:
- 200ml Cocomas kókusztejszín
- 200ml folyékony kókuszzsír
- 2 evõkanál holland kakaópor
- 4 evõkanál méz
- késhegynyi Bourbon vaníliapor
A kókusztejszínt a kókuszzsírral együtt habosra verjük,majd az összes hozzávalót belekeverjük és felhabosítjuk.Egy sütõpapírral kibélelt kis méretû tepsibe öntjük az egész masszát és hûtõben hagyjuk dermedni 24 órán át.Ezután szeleteljük. Nagyon omlós és sokkal finomabb,mint a hagyományos verzió.Tálalásig hûtõben hagyjuk.
Mazsolás-mandulás kalács
Hozzávalók:
- 20 dkg útifûmaghéj
- 1+ 1 kanál eritrit
- 1 tk mindenmentes sütõpor
- 3 dl meleg víz
- 22 dkg darált mandula
- 3 egész tojás
- 7 dkg disznózsír
- 1 kanál kacsazsír
- késhegynyi Bourbon vaníliapor
- 1 citrom héja
- 1 narancs héja
- 1 marék mazsola 0,5 dl rumba áztatva
- 2 evõkanál paleo sárgabarack lekvár és 1 tojás sárgája a kenéshez
- 1 marék szeletelt mandula
Az útifût a sütõporral ,1 kanál eritrittel és a vízzel elkeverjük és állni hagyjuk.A többi hozzávalót egy mély tálba kimérjük és a beáztatott útifûvel együtt összegyúrjuk.Sütõpapírral kibélelt téglalap alakú formába nyomkodjuk és a tetejét megkenjük a lekvár és tojássárgája keverékével.Végezetül megszórjuk a mandulával.Elõmelegített sütõben 30-40 percig sütjük.
Energiaszelet sütés nélkül ( Paleo sportszelet )
A recept forrása itt : TücsökBogárnál itt
Hozzávalók:
- 20 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg darált mandula
- 2 dl olvasztott kókuszzsír
- 5 dkg eritrit
- 2 nagy evõkanál holland kakaópor
- 20 dkg puha-elõzõleg meleg vízbe beáztatott datolya ( cukormentes ) -áztatás kb. 2-3 óra
- csipet Himalája só
A tetejére nálam:
-35 dkg Lindt 70%-os étcsokoládé
-1 kanál kókuszsír
A kókuszt a mandulával és az édesítõvel együtt összedaráljuk.A keverékhez tesszük a többi hozzávalót a datolyát kivéve.Jól elkeverjük.Pár kanállal kiveszünk belõle és a datolyával együtt krémessé daráljuk,turmixoljuk.A többihez keverjük és kézzel jól összegyúrjuk.Egy közepes méretû tepsibe nyomkodjuk egyenletesen a tésztát.Hagyjuk pihenni.
Vízgõz felett megolvasztjuk a csokit a kókuszzsírral és az egészet a datolyás alapra öntjük egyenletes vastagságban.Hûtõbe helyezzük addig,amíg megdermed. Forró vízbe mártott és szárazra törölt éles késsel szeleteljük fel.Tányérra pakolva kínálásig hûtõben tartjuk.
Habos-almás-diós torta
A recept forrása: TücsökBogárnál itt
Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojássárgája
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 evõkanál méz
Hozzávalók az almás réteghez:
- 12 db alma reszelve
- 1 tk õrölt fahéj
- 2 ek.friss citromlé
- 1 ek.méz
Hozzávalók a dióhabhoz:
- 6 tojásfehérje
- 1 ek.friss citromlé
- 1 ek.méz
- 5 dkg darált dió
A tetejére:
- poreritrit
Az almás réteget készítjük el elõször.Ehhez az összes hozzávalót közepes lángon addig pároljuk,amíg az alma leve elfõ. Félretesszük.
A tésztához a tojások sárgáját felhabosítjuk a mézzel,majd a többi hozzávalóval összekeverjük.Egy kerek ,kapcsos szélû tortaformába egyengetjük.( elõzõleg a tortaformát enyhén kikentem kókuszzsírral )
Erre kenjük az almás réteget. Sütõben kb. 10 percig sütjük.Közben a dióhabot elkészítjük.Ehhez a tojások fehérjét a citromlével és a vékonyan hozzácsurgatott mézzel együtt kemény habbá verjük.Lazán belekeverjük a diót és az egészet a tortánk tetejére kenjük.Nem baj ha hullámos/rusztikus lesz a teteje.Még 15 percig-aranybarnára sütjük.Hagyjuk teljesen kihûlni.Poreritrittel szórjuk meg a tetejét.
Jó étvágyat!