Paleo?
sponsored links
A gasztronómiát kedvelõk számára azt hiszem, nem ismeretlen a paleo kifejezés. Én véletlenül találkoztam vele elõször, mikor megvettük Szendi Gábor Paleolit táplálkpozás c. könyvét anyósomnak karácsonyra, még 2009-ben. Akkor hallottam róla egyet, s mást, de akkortájt kisebb gondom is nagyobb volt annál, mint a különbüzõ egészséges táplálkozási alternatívákkal foglalkozni. Na nem mintha most ezt tenném. Az én táplálkozási filozófiám jelenleg egyzserû: sok zöldség, sok gyümölcs, lehetõleg kevés cukor, kevés zsiradék, rengeteg folyadék, de ezen túlmenõen jöhet bármi. Igen, fehér liszt is. Sütikbe mindenképpen. A tönkölylisztet még mindig nem tudtam megszeretni. Nyírfacukorral sütni pedig, hát, számomra nem ugyanaz. Nem is beszélve az áráól. Én inkább arra figyelek, hogy minden friss legyen, ne együnk tartósítószerekkel és mesterséges alapanyagokkal agyontömött élelmiszereket és hasonlók. Így a paleo táplálkozás számomra már egyfajta szélsõséges irányzat. Bár az szimpatikus benne, hogy végre nem teszi tiltólistára a húst. :)
Tavaly karácsonykor a céges ajándékozásnál a Paleo szakácskönyvet vettem meg a kolléganõmnek (mindig húztunk, ki-kinek ajándékoz), de mielõtt még odaadtam volna, kiderült, hogy már megvan neki. Ezért végül úgy döntöttem, megtartom magamnak. Akkor olvasgattam is belõle, de fõzni nem fõztem. Aztán ma valahogy a kezembe került, mikor azon gondolkodtam, milyen levest készítsek. Találtam benne egy receptet és némi alapanyagbeli módosítás után megfõztem. Az újdonság számomra az volt benne, hogy kurkumát használtam ízesítésképp, mait leveseknél még sosem próbáltam. A thai bazsalikommal (az eredeti recept sima bazsalikomot írt) pedig sikerült egy kis csavart is belecsempésznem. :)
Zöldfûszeres csirkeleves ...