Palacsintatorta húsos-zöldséges töltelékkel.
sponsored links
Az elmúlt idõszakban többször palacsintát sütöttem ebédre, és nemcsak édes töltelékkel desszertként tálalva, hanem sós változatban is. Egyik kedvencünk volt pl. ez a sós palacsinta húsos-zöldséges töltelékkel megtöltve, majd tortaformában, egy adag fûszeres tejföllel nyakonöntve, reszelt sajttal megszórva, szép pirosra sütve. A darált húsos töltelékhez ízlés szerint választhatunk zöldségeket, én pl. a sárgarépa, paszternák, és a zöldborsó mellett döntöttem. Az elkészült palacsintatortát pedig tálalhatjuk melegen, vagy éppen hidegen, mert mindkét változatban nagyon finom, és laktató.
Palacsinta hozzávalói:
20 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
1 mk só
egy nagy csipet õrölt fehér bors
4-5 dl szénsavas ásványvíz
2 ek olaj (+ a sütéshez)
A tojásokat üssük fel egy tálba, keverjük hozzá a sót, a borsot, majd az ásványvíz kétharmad részét.
Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd keverjük csomómentesre. Keverés közben, adjuk hozzá az olajat, és ha szükséges még a maradék szénsavas ásványvizet is.
A palacsintasütõt vékonyan olajozzuk ki, majd tegyünk bele kb. egy merõkanállal a tésztából, és mindkét oldalát süssük szép pirosra.
A maradék palacsintatésztával is így járjunk el, majd tegyük félre amíg elkészül a töltelék.
Húsos-zöldséges töltelék hozzávalói:
50 dkg darált sertéscomb
1 db lilahagyma (nagy)
2 db sárgarépa
1 db paszternák
15 dkg zöldborsó
20 dkg gouda sajt
4 ek tejföl
só
õrölt fehér bors
2 tk ételízesítõ
5 dkg vaj
2 ek olaj
A lilahagymát, a sárgarépát, és a paszternákot pucoljuk meg, majd vágjuk fel mindegyiket apróra.
Egy serpenyõbe hevítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk kifehéredésig.
Amikor a hús már kifehéredett ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítõvel, majd lefedve pároljuk kb. 10 percig.
Ezután vegyük le a fedõt, és süssük zsírjára a húst, majd hûtsük ki.
A zöldségeket és a zöldborsót enyhén sós vízben, pár perc alatt fõzzük roppanósra, majd szûrjük le.
A kihûlt fûszeres húshoz adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett zöldségeket, a reszelt sajtot, és a tejfölt, majd keverjük össze. Keverés közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.
A palacsintákat töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük egymás mellé egy 24 cm-es kivajazott, és zsemlemorzsával megszórt tortaformába.
Tejfölös öntet hozzávalói:
2 dl tejföl (20%-os)
1 db tojás (nagy)
só
egy csipet õrölt fehér bors
kisebb csokor snidling
10 dkg guoda sajt a tetejére
A tejfölhöz adjuk hozzá a tojást, az apróra vágott snidlinget, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze.
Ezután egyenletesen csorgassuk rá a tortaformában lévõ palacsintára, majd a tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, és közepes hõmérsékleten süssük szép pirosra, majd a sütõbõl kivéve a formában hagyjuk hûlni.
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.