Palacsintatorta.
sponsored links
A palacsintát gondolom mindenki szereti, ezzel így vagyunk mi is. Lehet akár túrós, lekváros, kakaós...... zabpehellyel készült, vagy éppen a tésztába kevert mákkal, citrommal, reszelt almával sütött amerikai palacsinta. Jöhet bármelyik, csak sok legyen belõle. Tehát a hétvégére mindenképpen palacsintát terveztem be, amikor is eszembe jutott, hogy nemrégiben Jamei Oliver egy egyszerû, ám igen mutatós palacsintatortát készített gyerekek társaságában. Ezen felbuzdulva, úgy döntöttem, hogy követem a példáját, és tejszínhabos-mogyorókrémes palacsintatortát varázsolok a hétvégi asztalra. Az egyszerû palacsintatésztából kicsit vastagabb palacsintákat sütöttem, majd felváltva mascarponés mogyorókrémmel és keményre felvert tejszínhabbal rétegezve töltöttem meg. Végül pedig olvasztott csokoládéval csorgattam meg az elkészült tortát, melynek nagy sikere volt.
Hozzávalók a palacsintához:
4 dl liszt
4 dl tej
4 db tojás (közepes)
1-2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 tk sütõpor
csipet só
olaj a sütéshez
Az egész tojásokat keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval, és a tejjel. Ezután szitáljuk hozzá a sütõporral összekevert lisztet, majd kézi habverõvel keverjük simára. (egy sûrûbb palacsintatésztát fogunk kapni)
A palacsintasütõt kenjük ki egy kevés olajjal, majd tegyünk bele egy nagyobb merõkanállal a tésztából. Ezután a palacsinták mindkét oldalát, kisebb lángon süssük szép pirosra.
Töltelék hozzávalói:
25 dkg mascarpone
3-4 ek mogyorókrém
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl habtejszín (v. hulala)
10 dkg étcsokoládé
A mascarponét keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a mogyorókrémmel.
A habtejszínt (v. hulalát) verjük fel kemény habbá.
Helyezzük a tányérra egy palacsintát, majd ízlés szerint kenjük meg a mascarponés-mogyorókrémmel. Ezután helyezzünk rá a következõ palacsintát, majd kenjük meg a felvert tejszínhabbal. Addig ismételjük, még az utolsó palacsinta a tetejére nem kerül.
A maradék mogyorókrémet, keverjük össze egy kevés tejszínhabbal, majd azzal kenjük meg a palacsintatorta tetejét.
A csokoládét olvasszuk fel gõzfürdõ fölött, majd kevergetve hûtsük ki. Ezután ízlés szerint csorgassuk a torta tetejére.
Tálalás elõtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (én az elkészült palacsintatortát betettem a hûtõbe, hogy kicsit megdermedjen a töltelék, így könnyebben tudtam szeletelni)
Tálalás elõtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (én az elkészült palacsintatortát betettem a hûtõbe, hogy kicsit megdermedjen a töltelék, így könnyebben tudtam szeletelni)