Pain paillasse természetes kovásszal - kovászos gyökérkenyér pörkölt dióval, dagasztás nélkül
sponsored links
Újabb stációhoz érkeztem a természetes kovász nevelésével, tárolásával, szaporításával, aktiválásával kapcsolatban. Errõl most nem írok, mert egy tanulmányban fogom összegezni.
Az eljárás, amit kidolgoztam mondhatom, hogy beért, mint a természetes kovász, mellyel dolgozom. Most egy 3 hónapja szunnyadó kovászt aktiváltam, a végeredmény önmagáért beszél.
Ahogyan legutóbb, egy összefoglaló, megaposztban írtam a természetes kovásszal történõ kenyérsütés egyik legfontosabb tényezõje az idõ. Amennyiben, élesztõvel, meleg környezettel, sörrel vagy forró vízzel ösztökéljük a kenyeret a gyorsabb kelesztésre, az a minõség, fõként az íz és az eltarthatóság rovására megy.
Most egy olyan kenyeret mutatok be mégis, mely rendkívül kevés humánenergia befektetéssel készíthetõ el, természetes kovászból. Az idõráfordítás jó részét éjszakára hagyhatjuk, ami két okból is kedvezõ. Az egyik, hogy a reggeli vagy délelõtti órákban juthatunk friss, ropogós kenyérhez, a másik, hogy nyugodtan alhatunk, míg a kovászunk dolgozik.
Két, körülbelül fél kilós gyökérkenyeret sütöttem, kétféle ízesítéssel. Most mégis két, pörkölt dióval készült kenyérre adom meg a receptet, mert a másik ízesítést egy másik bejegyzésben összegzem.
Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez: ...