Pain Paillasse projekt - avagy a svájci gyökérkenyér az én konyhámban
sponsored links
Öt napja úszom a kovászban.
Öt napja különbözõ paillasse-formációkat etetek a családdal.
És még nem panaszkodnak!
Teljesen beleszerettem ebbe a tésztába, pedig nem az a ripsz-ropsz kenyér amúgy, elõször kell öregtésztát gyártani hozzá (ha amúgy nincs), várni, aztán kovászt, várni, aztán összegyúrni a tésztát, és persze várni.
Csupa várakozás.
Az eredmény már majdnem tökéletesen olyan, mint az, amit venni szoktam... De még azért van különbség.
Azt tudtátok, hogy az eredeti paillasse receptje titkos? A lisztkeveréken sok múlik, és hát az nem publikus... Akit érdekel, megnézheti az eredeti Pain Paillasse nagyüzemi készítésének videóját; néhány trükkre rá lehet jönni, na de nem mindenre...
Innentõl kezdve lehet kísérletezni. Bár elõttem már rengetegen megtették ezt, én is végigjártam a magam útját - pontosabban, tettem rajta néhány lépést.
A Lacitrom konyha receptjébõl indultam ki. Hogy miért pont ebbõl? Fogalmam sincs. Megtetszett. Mint ahogy aztán az egész blog. Nézzétek meg, érdemes!
Aki gyakran süt kenyeret, az utolsó dagasztásból (ha fehér liszttel készült) csípjen le egy tízdekás darabot. Azzal 12 órát spórol... Ha nem, akkor elõ kell állítani az öregtésztát. Az eredeti, mármint a Lacitrom-féle receptben megadott mértékegységeket, illetve mennyiségeket írom le, bár bevallom, rosszul vagyok a konyhai grammozástól. A fél grammtól meg különösen, tekintettel arra, hogy pl. az én mérlegem nem tud fél grammot mérni. Jó lesz az egy grammal is...
Hozzávalók az öregtésztához: ...