Pagoda karfiol - Romanesco
sponsored links
A zöldségesnél vagy nagyobb üzletekben egyre gyakrabban ütközhetünk bele egy-egy ilyen szépséges zöldségbe. Sõt én már Földeákon a jól felszerelt zöldségesünknél is láttam gigantikus és egészséges darabokat. De mi is ez? Bemutatom most röviden a pagoda karfiolt.
TÖRTÉNETE:
Körülbelül a XVI. századra tehetõ az elsõ írásos feljegyzés a növényrõl. Az egyszerû karfiol és a brokkoli házasságából született ez az igen mutatós növény. Olaszországból származik, innen a Romanesco vagy római karfiol elnevezés. Európában a legtöbb országban termeszthetõ és egész évben megvásárolható. Igazi idénye nyár és õsz.
KÜLSÕ:
Élénkzöld, világos szín. Spirális rózsák. Fibonacci-spirálként rendezõdnek el zöldségdarabkák.
ÍZ:
Egyesek mogyorós ízûnek tartják, de valójában nem sokban tér el a hagyományos karfioltól. Kicsit édeskés íze van.
FELHASZNÁLÁS:
Teljesen azonos a karfioléval. Készülhet belõle leves, felfújt, saláta, sült... A szakácsok és háziasszonyok egyaránt azért használják, hogy egy kicsit színesítsék, feldobják az átlagos tálalásokat, fogásokat.
Hamarosan a blog hasábjain is találkozhattok egy pagodakarfiolból készült recepttel.
Gasztroblog Boldog Kuktától
Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!